the-rolling-stones-in-mono-cover

The Rolling Stones – The Rolling Stones In Mono
Format: 15-CD – 16-LP / Label: Universal

Releasedatum: 30 september 2016

Tekst: Gerrit Schinkel

Het zijn dure tijden voor fans van The Rolling Stones. Mick Jagger en de zijnen hebben hun archieven geopend en dat resulteerde de laatste tijd in mooi verzorgde albums als ‘Live At The Tokyo Dome’, ‘L.A. Friday’, ‘Hampton Coliseum’, ‘Live At Leeds’ en het schitterende ‘Totally Stripped’. Kapitaalkrachtige fans mochten hun dikke portemonnee opentrekken voor de concerten Desert Trip en in Las Vegas. En binnenkort verschijnt ‘Havana Moon’, de registratie van het concert dat The Rolling Stones in maart van dit jaar in Havana gaven. Ook weer in diverse/luxe edities. En niet te vergeten het aangekondigde nieuwe album met louter blues covers. Maar dat is nog niets vergeleken bij het uitbrengen van ‘The Rolling Stones In Mono’, een boxset van 15 cd’s of 16 lp’s van hun oude sixties werk. Van hun eerste album ‘The Rolling Stones’ uit 1964 tot en met ‘Let It Bleed’ uit 1969 en als extra ‘Stray Cats’, een nieuw verzamelalbum. In totaal 174 songs.

Zoals de titel al zegt is alles in mono. Tot pakweg 1968 was de meeste popmuziek in mono en als er sprake was van stereo dan was dit vaak een soort surrogaat stereo. De sixties albums van The Rolling Stones zijn nu helemaal opnieuw geremastered. En vooral de albums uit 1964 en 1965 zijn in deze mono versies meer dan het beluisteren waard. Van ‘The Rolling Stones’, hun debuutalbum, knalt Route 66 als een kanonschot uit de speakers. Andere ‘strakke’ voorbeelden zijn b.v. Bo Diddley’s Mona, Empty Heart, de droge sound van Everybody Needs Somebody To Love, Pain In My Heart, I Can’t Be Satisfied, en het doordenderende Off The Hook  en Surprise Surprise. Bij That’s How Strong My Love Is zoemt de bas van Bill Wyman de speakers bijna aan flarden. The Under Assistant West Coast Promotion Man en ook Get Off Of My Cloud zijn in deze monoversies ook een feest om naar te luisteren met die fantastische ritmesectie van Charlie Watts en Bill Wyman. De muziek klinkt dreigender. Van de albums die in 1966, 1967, 1968 en 1969 verschenen was ik eigenlijk alleen bekend met de stereoversies. Maar de mono versies  klinken heel lekker, zoals Under My Thumb, Paint It Black en Out Of Time van ‘Aftermath’. Ride On Baby van ‘Flowers’ is een openbaring. ‘Their Satanic Majesties Request’ is nooit mijn favoriete Stones album geweest. Te ‘zweverig’,maar mijn waardering voor dit album uit hun  flowerpowerperiode klinkt in mono veel beter. Het is meer echte Stones muziek om het zo te zeggen. Van de albums ‘Beggar’s Banquet’ en ‘Let It Bleed’ prefereer ik toch de stereoversies, hoewel de mono versies van b.v. Street Fighting Man, Salt Of The Earth en Let It Bleed voortreffelijk zijn. Het bonusalbum ‘Stray Cats’ bevat 24 songs die alleen op single, op ep’s of op verzamelalbums zijn verschenen, zoals hun grote hits Jumpin’ Jack Flash, Honky Tonk Women en 19Th Nervous Breakdown. Vooral nummers uit hun beginperiode, zoals Come On, I Wanna Be Your Man, Fortune Teller en Poison Ivy, en het b-kantje Who’s Driving Your Plane, klinken ook hier voortreffelijk.

ABKCO Unboxing | The Rolling Stones In Mono

Conclusie: Het zijn mooie tijden voor de fans van The Rolling Stones. Je moet bij deze mono boxset wel weer diep in de buidel tasten, maar dan heb je ook wat. Heel mooie box.

Albums in de box:
Cd 01: The Rolling Stones (U.K. 1964)
Cd 02: 12 x 5 (1964)
Cd 03: The Rolling Stones nr. 2 (U.K. 1965)
Cd 04: The Rolling Stones Now! (1965)
Cd 05: Out Of Our Heads (U.S. 1965)
Cd 06: Out Of Our Heads (U.K. 1965)
Cd 07: December’s Children (And Everybody’s) (1965)
Cd 08: Aftermath (U.K. 1966)
Cd 09: Aftermath (U.S. 1966)
Cd 10: Between The Buttons (U.K. 1967)
Cd 11: Flowers (1967)
Cd 12: Their Satanic Majesties Request (1967)
Cd 13: Beggar’s Banquet (1968)
Cd 14: Let It Bleed (1969)
Cd 15: Stray Cats (2016)

Website: The Rolling Stones

91zw33vzlol-_sl1500_

the-rolling-stones-in-mono


Ook op Blues Magazine ...