The Rolling Stones – Sticky Fingers Live At The Fonda Theatre 2015
Format: CD – LP – DVD – Blu Ray – Digital / Label: Universal Music 
Releasedatum: 29 september 2017

Tekst: Joram Bartman

‘Sticky Fingers Live At The Fonda Theatre 2015’ is de meest recente uitgave van de “From The Vault” serie. Een serie waar bekende bootlegs officieel op zijn uitgebracht zoals ‘Live At The Marquee 1971’, ‘Brussels Affair 1973’, ‘Hampton 1981’ en ‘Tokyo 1989’. En sinds kort dus ook ‘Sticky Fingers Live At The Fonda Theatre 2015’. Eerder verscheen een gecomprimeerde versie van dit concert op Itunes waar alleen de ‘Sticky Fingers’ nummers te horen waren. Deze uitgave is in meerdere vormen te krijgen in combinatie met Blu Ray of DVD. Dit concert is in alle opzichten bijzonder te noemen. Het is sowieso altijd een bijzondere gebeurtenis wanneer de Rolling Stones in een club spelen. Maar dat ze vervolgens de gehele plaat ‘Sticky Fingers’ live spelen mag een unicum heten. Nog nooit eerder is het voorgekomen dat ze een plaat integraal live hebben gespeeld. Dit concert was tevens aftrap voor hun Noord-Amerikaanse Zipcode tour. Rond deze periode verscheen ook de heruitgave van ‘Sticky Fingers’ met nog niet eerder (officieel) gehoorde versies van nummer als Brown Sugar, Wild Horses, Bitch, Dead Flowers en Can’t You Hear Me Knocking ? aangevuld met live opnames uit 1971 de alleen tot dan toe op bootleg te verkrijgen waren.

‘Sticky Fingers Live At The Fonda Theatre 2015’ mag als een absolute top live plaat worden beschouwd. De band staat als een huis, speelt strak en vol energie. Hoewel de meeste nummers de afgelopen 20 jaar meer dan eens live te horen zijn geweest, vormen You Gotta Move en I Got The Blues een uitzondering. Een live versie van You Gotta Move vinden we nog op het live album ‘Love You Live’ met opnames uit de periode 1975 – 1977 uit onder andere de El Mocambo in Toronto. Ook wel de heilige graal onder Stones fans genoemd kijkend naar de setlist. De plaat zelf verscheen in 1978. I Got The Blues is zelfs maar acht keer live gespeeld sinds het bestaan van het nummer.

Het begin van ‘Sticky Fingers Live At The Fonda Theatre 2015’ wordt gebracht met een strakke Start Me Up, gevold door When The Whip Comes Down en All Down The Line. Hierna is het de beurt aan het ‘Sticky Fingers’ gedeelte. Er wordt afgetrapt met Sway, waarbij een hoofdrol is weggelegd voor Ron Wood die de solo op sublieme wijze voor zijn rekening neemt. Dead Flowers en Wild Horses, de country nummers, klinken vol en onverwoestbaar. Daar waar Wild Horses op ‘Stripped’ en als ‘alternate track’ op de heruitgave van ‘Sticky Fingers’ akoestisch worden gespeeld, heeft deze elektrische versie toch ook dezelfde sfeer en warmte. Mede door de achtergrond zang van Keith Richards. Sister Morphine hebben we op 6 juli 1998 voor het eerst in Nederland kunnen horen in de Amterdam ArenA (nu: Johan Cruijff Arena). Dit nummer leent zich toch het beste in een intieme club dan een kolossaal stadion. Dat blijkt nu ook weer bij het horen van deze versie. Na You Gotta Move volgt de bekende live klassieker Bitch en de inmiddels meerdere keren live uitgevoerde Can’t You Hear Me Knocking, waar wederom de solo voor rekening van Ron Wood komt. Zoals eerder vermeld is I Got The Blues is een (helaas) zelden live gespeeld nummer waardoor het extra speciaal is dat we dit nummer in een geweldige uitvoering terugvinden op deze plaat. Moonlight Mile werd voor het eerst in 1999 gespeeld tijdens de No Security Tour in Amerika en werd in 2015 nog een aantal keer van de plank gehaald. De alom live klassieker Brown Sugar spreekt voor zich. Er zit een heerlijk tempo en power in wat het nummer lekker opzwepend maakt. Het concert wordt afgesloten met Jumping Jack Flash en odes aan BB King en Otis Redding in de vorm van Rock Me Baby en I Can’t Turn You Loose. Deze plaat mag worden beschouwd als dé live plaat van 2017. Het geheel is door niemand minder dan Bob Clearmountain onder de loep genomen dat heeft hij met grote perfectie gedaan. Klasse werk. Zo horen we de Stones het liefst. Warm, vurig, rauw en vol energie. Ook de DVD/Blu Ray is het aanzien meer dan waard. Goed en flitsend camerawerk zorgt voor een goede interactie tussen het podium en het publiek. De afwisseling met interviews tussen de nummers door zorgt soms voor een terugval in het tempo maar het houdt het geheel wel in balans.

The Rolling Stones touren momenteel door Europa met hun No Filter Tour. Amsterdam is al aan de beurt geweest en ze staan op 15 oktober in de Geldredome in Arnhem waar nog enkele kaarten voor te krijgen zijn.

Tracklist:
01. Start Me Up
02. When The Whip Comes Down
03. All Down The Line
04. Sway
05. Dead Flowers
06. Wild Horses
07. Sister Morphine
08. You Gotta Move
09. Bitch
10. Can’t You Hear Me Knocking?
11. I Got The Blues
12. Moonlight Mile
13. Bown Sugar
14. Rock Me Baby
15. Juping Jack Flash
16. I Can’t Turn You Loose

Website: The Rolling Stones


Ook op Blues Magazine ...