Foto Recensie: The Rolling Stones - Honk

The Rolling Stones – Honk
Format: 2CD – deluxe CD & 3LP – deluxe 4LP
Label: Polydor – Universal Music
Releasedatum: 19 april 2019

Tekst: Patrick StruijkerBoudier (http://twitter.com/p_okee)

Je kunt er cynisch over doen en het afdoen als een gebrek aan creativiteit of de zoveelste poging tot geldklopperij. Of je kunt er fris tegenaan kijken en betogen dat het publiek blijkbaar geen genoeg kan krijgen van de verzameling hits die de band in ruim vijf decennia heeft gemaakt. Feit blijf dat op 19 april ‘Honk’ verschijnt, een nieuw compilatiealbum van The Rolling Stones.

‘Honk’ is een ‘opvolger’ van de verzamelrelease ‘Forty Licks’ (2002) en ‘GRRR!’ (2012) met een aantal tracks die nog niet eerder op een verzamelaar zijn verschenen, zoals Out Of Control (‘Bridges To Babylon’), Out Of Tears (‘Voodoo Lounge’) en tracks van het blues album ‘Blue & Lonesome’. Het is niet zozeer een Greatest Hits maar een Best of..Het meest interessante is de derde cd van de deluxe-versie. Deze bevat tien live-opnames, opgenomen tijdens onder meer de ‘No Filter Tour’ in 2017 en 2018, en een aantal live-duetten waaronder met Dave Grohl en Ed Sheeran. Een Nederlands tintje zit er ook aan deze release: Dancing With Mr. D is opgenomen in Gelredome, Arnhem in oktober 2017 en Shine A Light in de Johan Cruijff Arena (toen nog Amsterdam Arena) in september 2017.
The Rolling Stones zijn de laatste twee decennia behoorlijk actief met releases. Naast de uitgaven van Eagle Vision, zoals ‘Some Girls – Live in Texas ’78’ (2011), ‘Sweet Summer Sun’ (2013) en ‘Havana Moon’ (2016) zijn er ook nog de ‘From The Vault’ releases, met ‘Hampton Coliseum’ (Live 1981), ‘L.A. Friday’ (Live 1975) en ‘Live at the Tokyo Dome’ (Live 1990).
En dan heb ik het nog niet eens over de re-releases van classic albums als ‘Sticky Fingers’, ‘Exile on Main St.’ en ‘Some Girls’ en de singles-boxen die ook het licht zagen de afgelopen decennia. Het enige dat écht ontbreekt is nieuw, eigen studiowerk.  Hun laatste studio-album met zelf gepend materiaal – ‘A Bigger Bang’ – kwam uit in 2005. Maar het schijnt dat ze de laatste jaren regelmatig in de studio vertoeven om te sleutelen aan nieuw werk, dus wie weet kunnen we binnenkort een recensie schrijven over hun eerste eigen studioalbum in 14 jaar.


Tot die tijd kunnen we het doen met ‘Honk’. En ik zeg het maar meteen: ik ben niet het doorsnee-publiek dat slechts zijdelings van de Stones heeft gehoord en doorgaans niet verder komt dan het noemen van geijkte hits als bijvoorbeeld Start Me Up, Brown Sugar en (I Can’t Get No) Satisfaction.
Met de bijna 60 keer dat ik ze inmiddels live heb gezien – en daarbij horende tientallen uitvoeringen van hun o.a. hun hits – is een nieuwe verzamelaar met bekend werk voor mij niet iets om meteen naar de winkel te rennen om het aan te schaffen. Nog los van het feit dát ik al meerdere compilatiealbums van de Engelse rockers in mijn kast heb staan. Maar voor iemand die slechts zijdelings met de Stones bekend is of voor het eerst naar een concert van ze is geweest, is ‘Honk’ een goede, eerste kennismaking met de band. Temeer de albums ‘Forty Licks’ en ‘GRRR!’ nauwelijks nog te krijgen zijn in de reguliere platenzaak.

Zoals gezegd is het meest interessante de derde cd van de deluxe-versie met tien live-tracks. Get Off Of My Cloud klinkt nog steeds fris en energiek met een lekkere groove, ondanks dat het nummer uit 1965 stamt. Dancing With Mr. D is de verrassing. Het nummer werd tijdens de ‘No Filter Tour’ voor het eerst sinds 1973 weer live gespeeld en heeft – net zoals het nummer op de plaat – een lome, trage beat met fijn gitaarwerk.
Ed Sheeran heeft een prima, rauwe stem in het duet op Beast of Burden en geeft het nummer een extra warme gloed. Dat kan helaas niet gezegd worden van Wild Horses met Florence Welch. Op de plaat is het een bloedstollend nummer (net zoals de versie van The Flying Burrito Brothers), maar Welch mist de finesse en heeft een onaangenaam vibrerende stem in dit live-nummer om het gedenkwaardig te laten zijn. De zang van haar en die van Mick mixen gewoon niet in deze uitvoering. Jammer, want Florence Welch kan prima zingen vond ik na haar voorprogramma van de Stones in Londen 25 mei 2018.
Dan is Bitch met Dave Grohl een stuk, een heel stuk energieker en stukken spannender om naar te luisteren. Damn, wat een geweld en klasse! Topnummer! Ook mooi, maar dan omdat het fijn ingetogen is, is Shine A Light uit Amsterdam. Een schitterende gospel, vol overgave gezongen.


‘Honk’ is een prima compilatiealbum voor wie nog niets van The Rolling Stones in de kast heeft staan. Een goede eerste kennismaking met een band die al bijna 6 decennia actief is. Voor de meer verwende fan – en daar reken ik mezelf ook toe – is vooral de derde cd met livetracks interessant. Alleen de versie van Bitch met Dave Grohl is de aanschaf waard. Toch maar naar de winkel rennen als de release uitkomt op 19 april.

Tracklist:
CD 1
01. Start Me Up
02. Brown Sugar
03. Rocks Off
04. Miss You
05. Tumbling Dice
06. Just Your Fool
07. Wild Horses
08. Fool To Cry
90. Angie
10. Beast Of Burden
11. Hot Stuff
12. It’s Only Rock’n’Roll (But I Like It)
13. Rock And A Hard Place
14. Doom And Gloom
15. Love Is Strong
16. Mixed Emotions
17. Don’t Stop
18. Ride ‘Em On Down

CD 2
01. Bitch
02. Harlem Shuffle
03. Hate To See You Go
04. Rough Justice
05. Happy
06. Doo DooDooDooDoo (Heartbreaker)
07. One More Shot
08. Respectable
09. You Got Me Rocking
10. Rain Fall Down
11. Dancing With Mr D
12. Undercover (Of The Night)
13. Emotional Rescue
14. Waiting On A Friend
15. Saint Of Me
16. Out Of Control
17. Streets Of Love
18. Out Of Tears

Honk Bonus CD – Live Tracks
01. Get Off Of My Cloud – Cardiff (UK), Principality Stadium, 15 juni 2018
02. Dancing With Mr. D – Arnhem (NL), Gelredome, 15 oktober 2017
03. Beast of Burden (met Ed Sheeran) – Kansas City (USA), Arrowhead Stadium, 27 juni 2015
04. She’s A Rainbow – Paris (FR), U Arena, 25 oktober 2017
05. Wild Horses (met Florence Welch) – London (UK), London Stadium, 25 mei 2018
06. Let’s Spend The Night Together – Manchester (UK), Old Trafford, 5 jun 2018
07. Dead Flowers (met Brad Paisley) – Philadelphia (USA), Wells Fargo Center, 18 juni 2013
08. Shine A Light – Amsterdam (NL), ArenA, 30 september 2017
09. Under My Thumb – London (UK), London Stadium, 22 mei 2018
10. Bitch (met Dave Grohl) – Anaheim (USA), Honda Center, 18 mei 2013

Website: The Rolling Stones


Ook op Blues Magazine ...