The Reverberations – Changes
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Beluga Records
Releasedatum: 7 februari 2019

Tekst: Peter Marinus

Soms kan een muzikale reis terug in de tijd zeer aangenaam zijn! Zoals in het geval van de band The Reverberations uit Portland, Oregon. Zij nemen je mee terug naar de tijden van de sprankelende psychedelische (folk) rock waarbij invloeden als The Beatles, The Rolling Stones, The Byrds, The Beau Brummels en Love voorbijkomen.

De band bestaat uit Dave Berkham (zang. sologitaar), John Jenne (ritmegitaar), Cam Mazzia (bas), Bob Fountain (orgel, mellotron) en Ian Bixby (drums).

Na wat EP’s en wat digitale tracks is er nu een volwaardig album, dat werd opgenomen in de befaamde woestijnstudio The Joshua Tree.

Het album opent met bedwelmende distortion klanken om vervolgens als pompend psychedelisch rocknummer verder te gaan in Footsteps. Sitar-achtige gitaarklanken gaan hier hand in hand met sprankelende Byrds-achtige gitaarriffs. Een heerlijk swingend 60’s nummer waarin de ouderwetse mellotron opduikt.
So Strange klinkt als The Beatles in hun “Taxman” periode. Een nummer met prima dromerige meerstemmige zang en een soulvol pompende beat. Dream Catcher is een Byrds-achtig nummer met heerlijk tintelend gitaarwerk met wederom die prachtige meerstemmige zang en een vrij hoog Beatles gehalte.
In Green Mushrooms gaat de band op de rauwe garagerock toer met machtige fuzzgitaarriffs en een “Pushin’ Too Hard”(Seeds)-achtige melodie. Er wordt gas teruggenomen in de semi-akoestische ballad Left Behind. Een nummer dat door zijn mellotron klanken wel wat weg heeft van “Nights In White Satin”. Halverwege gaat het gas er weer op voor een pompend nummer waarin wat “Paint It Black” invloeden te bespeuren zijn.
Changes is een breekbare, ingetogen ballad waarin de geest van Syd Barrett lijkt rond te waren, verpakt in een folkrock achtige setting. Levitate Away is vervolgens een Steppenwolf-achtige pomprocker met een hoog psychdelica gehalte. In Alice Dee zijn de intense rauwe garagerock riffs voorzien van een bedwelmend psychedelisch geluid. De invloed van bands als The Beau Brummels of The Byrds is duidelijk in het sprankelende What Can I Do? Na de tintelende psychedelische folkrock van Time Stops en Into The Light duiken er in het luchtige Mesmerized onverwachts Monkees geluiden op.
The Reverberatons sluiten hun album af met het pompende en sprankelende Open Your Eyes met een verpulverend fuzz einde.

Een uitstekend album waarop het geluid van de 60’s weer helemaal terug is!


Tracklist:
01. Footsteps
02. So Strange
03. Dream Catcher
04. Green Mushrooms
05. Left Behind
06. Changes
07. Levitate Away
08. Alice Dee
09. What Can I Do?
10. Time Stops
11. Into The Light
12. Mesmerized
13. Open Your Eyes

Website: The Reverberations


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.