Foto Recensie: The Ragtime Rumours - Rag ‘N Roll

The Ragtime Rumours – Rag ‘N Roll
Format: CD / Label: Ruf Records
Releasedatum: 19 oktober 2018
Bestel CD

Tekst: Peter Marinus

Vorig jaar verscheen de single Love & Lust van de band The Ragtime Rumours uit Leuven, midden Limburg. Daarop was hun swingende mix van ragtime met stijlen als zigeunerjazz, blues en rock & roll al te horen. De single maakte erg nieuwsgierig naar een volledig album. En dat is er nu! Tussendoor werd de band trouwens ook nog even winnaar van The Dutch Blues Challenge.
Nog steeds bestaat de band uit Tom Janssen (zang, gitaar, slidegitaar, banjo), Niki van der Schuren (upright bass, baritonsax, fluit, zang), Thimo Gijezen (gitaar, upright bass, accordeon, piano, zang) en Sjaak Korsten (drums, wasbord, zang).
De verwachtingen, die de single wekte, worden op dit album volledig waargemaakt. The Ragtime Rumours blijken in staat te zijn om onweerstaanbaar te kunnen swingen maar ook om prima ingetogen ballads te spelen.

Het album wordt geopend door de donderende swingende drums van Sjaak Korsten in Way Too Smart. Een heerlijk swingende mix van ragtime, zigeunerjazz en blues. Tom Janssen heeft een rauwe, Tom Waits-achtige stem en Thimo Gijezen bewijst een uitstekende gitarist te zijn, die zowel brandend als jazzy gitaarwerk de baas kan. Dit is zo’n nummer waar je absoluut blij van wordt. Turn Every Dollar is een loom swingend ragtime nummer over een “krentenkakker”, met een raspend wasbord en warm boppende bas. Thimo’s gitaar klinkt hier zowel jazzy als bluesy.
De invloed van Tom Waits komt boven in Faker. Een traag bonkend nummer met hard raspende gitaar en zacht tokkelende banjo. Het refrein is daarentegen stomend en rockend. Willem Veldman is te gast met zijn bluesharp in de ingetogen countryblues Hookman. Stop That Train begint als emotionele pianoblues maar gaat al snel op volle snelheid over op een onweerstaanbaar swingend ragtime nummer met de hulp van de knorrende trombone van Jeroen Verberne.
Niki van der Schuren neemt de zang voor haar rekening in de breekbare jazzy ballad Holly Woedend waarin zij ook bewijst prima met de fluit overweg te kunnen. Als je het over een feestnummer hebt kan je niet om Everywhere I Go heen. Ragtime vermengd met zigeunerjazz met een prima meebrulbaar refrein. Hier is Niki op de baritonsax te horen en Thimo op de accordeon. De band blijft swingen in The Cigar waarin de ragtime vermengd is met rock & roll. Thimo waagt zich aan een “Woody Woodpecker”-achtig themaatje en gooit er ook nog een swingende jazzy solo uit. Het lome Humanity gaat meer de bluesy kant op terwijl de jazzy swing loom aanwezig blijft.
In Mister Coqburn wordt country vermengd met rockabilly in een traag en broeierig voortpompend nummer dat overgaat in wild stomende rockabilly met gemeen gitaarwerk.Niki neemt de zang weer voor haar rekening in de traditional Wayfaring Stranger . Ook dat nummer gaat halverwege over op de onweerstaanbare ragtime swing.
Het album wordt afgesloten met de prachtige New Oreans bluesshuffle Rag-Blues Song, compleet met blazers.

The Ragtime Rumours bewijzen met hun eerste album, dat zij een prima swingende aanwinst voor de Nederblues zijn.


Tracklist:
01. Way Too Smart
02. Turn Every Dollar
03. Faker
04. Hookman
05. Stop That Train
06. Holly Woedend
07. Everywhere I Go
08. The Cigar
09. Humanity
10. Mister Coqburn
11. Wayfaring Stranger
12. Rag-Blues Song

Website: The Ragtime Rumours

Data:
12 oktober: Texel Blues
19 oktober: Bokfestival, Almelo
20 oktober: Zilst Blues, Zeelst
21 oktober: Bok ’n Blues Valkenburg, Valkenburg
26 oktober: Releaseshoow, Lindewerra


Ook op Blues Magazine ...