Foto Recensie: The Ragtime Rumours - Love & Lust

The Ragtime Rumours – Love & Lust
Format: CDr Single / Label: WMG Digital Services
Releasedatum: 25 augustus 2017

Tekst: Peter Marinus

The Ragtime Rumours werden dit jaar tot winnaars uitgeroepen van de Dutch Blues Challenge 2017 en dat lijkt mij een terechte keuze. Deze band uit midden Limburg, Reuver om precies te zijn, mixt de blues met ragtime, zigeuner jazz en rock & roll en heeft daar een eigen term (“rag ‘n roll”) voor bedacht. Voor wie het niet meer zo precies weet…ragtime is pianoblues, die oorspronkelijk uit New Orleans kwam.
Ondanks de bandnaam heeft de muziek op deze single niets met ragtime te maken. Wel met een eigenzinnige mix van allerlei stijlen waarin de blues een belangrijke rol speelt. Je kan al aan het instrumentarium van de band zien, dat we hier met aparte muziek te maken hebben.

Tom Janssen verzorgt de zang en speelt akoestische gitaar, Thimo Gijezen bespeelt de elektrische gitaar, de accordeon en de piano, Sjaak Korsten drumt en bespeelt de kazoo en Niki van der Schuren is te horen op de baritonsax, bas en fluit.

Het titelnummer van de EP, Love & Lust, is een shuffle, die zwaar leunt op luie baritonsax klanken en de rockabilly gitaar. Deze shuffle doet zowel aan Morphine als aan Tom Waits, de Staat en Arthur Ebeling denken. Als de accordeon er op het laatst dan ook nog bij komt wordt het nummer ook nog van een Frans accent voorzien.
Hard Times is het best als “hijpalen blues” te benoemen. Kale country blues met puffend, dreunend machinaal ritme. In dit nummer valt vooral de fraaie akoestische slide op. Mij deed dit nummer ook denken aan de sfeer van de TV serie “Peaky Blinders”.
Tot slot gaan we nog even de kroeg in met de band voor het uitbundige folk nummer Gonna Pay met uiteraard de accordeon in de hoofdrol.

Ik ben zeer te spreken over deze eigenwijze band, die de blues weer nieuwe injecties weet te geven. Kom maar op met dat tweede album!


Tracklist:
01. Love & Lust
02. Hard Times
03. Gonna Pay

Website: www.facebook.com/theragtimerumours


Ook op Blues Magazine ...