Foto Recensie: The Picturebooks – Home Is A Heartache

The Picturebooks – Home Is A Heartache
Format: CD / Label:  Another Century Records
Releasedatum: 10 maart 2017

Tekst: Jos Verhagen

Twee-mans of man-vrouw bands zijn geen onbekend fenomeen in de muziekwereld , ik noem The White Stripes, The Black Keys, Blood Red Shoes, White Miles. Maar er is maar één twee-mans band zoals The Picturebooks. Deze Duitse bloedbroeders knallen vanaf het eerste nummer hun gloedvolle stevige rauwe blues rock je speakers uit.

Zanger gitarist Fynn Claus Grabke en drummer Philipp Mirtschink zijn als kinderen vrienden geworden op de skatebaan. Ze bleken dezelfde muzikale interesse te hebben (The Smiths,Tthe Cure), en als je vader een muziekproducer is en er allerlei instrumenten voor handen zijn ligt het voor de hand dat je gaat experimenteren. Dat experimenteren deden zij vooral in hun garage waar zij naast muziek maken ook motoren bouwden en verbouwden tot choppers en dergelijke. Met deze motoren oogsten ze roem in de grootste bikerbladen zoals Easyriders (USA), Custombike (Germany), Dice Magazine (UK) en Hot Bike (Japan).

Bij het customizen van motoren bleef het niet alleen, ook de gitaren en de drumkit moesten er aan geloven. En wie het genoegen heeft gesmaakt the Picturebooks eens live te zien weet wat ik bedoel.  Philipp Mirtschink heeft op zijn drumkit geen bekkens maar bellen kettingen en dergelijke, hij gebruikt alleen megagrote troms die hij dusdanig afranselt met stokken zo groot als knuppels, dat kan alleen met wat extra laswerk. Zanger gitarist Fynn Claus Grabke vindt zijn gitaren in kringloop winkels tijdens hun tournees, die vintage gitaren die eenmaal verbouwd het karakteristieke Picturebook geluid geven. Via veel toeren door Europa was het een support act bij de Eagles Of Death Metal die de weg naar Amerika opende waar The Picturebooks twee jaar lang intensief toerde. De ervaringen uit dit jarenlang toeren zijn verwerkt in deze cd.

Deze tweede cd  ‘Home Is A Heartache’ is ook opgenomen in hun eigen garage waar tussen de motoren deze specifieke Picturebook sound tot stand is gekomen. De holle sound die klinkt alsof er gespeeld wordt in een grote lege betonnen hal. De nummers gespeeld met een intensiteit, met vuur alsof hun leven er van afhangt. De passie spat er vanaf en elke rechtgeaarde bluesrock liefhebber kan alleen maar hopen dat The Picturebooks snel in hun buurt optreden om deze intensiteit zelf mee te maken.

Dat de band ook internationaal is opgepikt blijkt uit het feit dat lifestyle kledingmerk Volcom, hun track Zero Fucks Given op hun site aanprijst. Het hele album klink vet goed maar om toch een paar sterke songs op dit album te noemen, het al genoemde Zero Fucks Given, Get Gone, Wardance, Bad Habits Die Hard dat doet qua zang denken aan Ruben Plock van Trigger Finger, en de titeltrack Home Is A Heartache, och eigenlijk staat er geen slecht nummer op.

Een oproep aan alle festival programmeurs, zoek je nog een band die het in zich heeft om het veld nog eens flink op zijn kop te zetten, zoek niet verder maar boek deze Picturebooks. Wat mij betreft the next big thing.

The Picturebooks - Heathen Love

Tracks:
01. Seen Those Days
02. Wardance
03. Home Is A Heartache
04. Fire Keeps Burning
05. On These Roads I’ll Die
06. I Need That Oooh
07. The Murderer
08. Zero Fucks Given
09. Cactus
10. I Came A Long Way For You
11. Get Gone
12. Bad Habits Die Hard
13. Heathen Love
14. Inner Demons

Website: The Picturebooks

THE PICTUREBOOKS - Our Own Little Hideaway


Ook op Blues Magazine ...