Recensie: The Palomars – Supper Club Riot

The Palomars – Supper Club Riot
Format: CD / Label: Palomars Music Inc.
Releasedatum: 28 juli 2017

Tekst: Peter Marinus

Wie herinnert zich de Amerikaanse band BR5-49 nog? Een band, die in 1996 debuteerde met een swingende mix van hillbilly swing, rockabilly en blues. Vrij snel verdween deze band echter van de muzikale radar.
Maar gelukkig hebben we nu de band The Palomars uit Vancouver met een geluid dat akelig dicht in de buurt van BR5-49 komt. Het grote verschil is het gebruik van de steel gitaar. Deze wordt bij The Palomars bespeeld door zanger Tom Hammel en staat in vrijwel alle nummers op de voorgrond.
Ken “Rebel Rouser” Wilson op de staande bas en drummer Sandy McNair zorgen er het hele album voor dat de swing gegarandeerd blijft.

De opener Build Your Gallows High is een soepel swingende jump blues, oftewel blues vermengd met rock & roll. Leunend op de stug door boppende staande bas. Dit nummer zal bij de fans van The Paladins of the Fabulous Thunderbirds ook voor enthousiast reacties zorgen. In het volgende nummer Steellin’ The Blues staat de steel gitaar centraal. Kon ook niet missen met zo’n titel! In dit loom swingende hillbilly nummer glijdt de steelgitaar alle kanten op en zijn de BR5-49 overeenkomsten zeer zeker aanwezig. Sweet Sweet Girl is een lichtvoetig boppend rockabilly nummer met lichte Buddy Holly invloeden.
In Crazy Man Crazy klinkt de mix van hillbilly swing en rock & roll als een mix van Bill Haley en Louis Prima. Een zeer aanstekelijke swinger met wederom de warme steelgitaar in de hoofdrol. In Lover’s Luau komt Hawaï langs. In deze lome tropische shuffle zorgt de broeierige steelgitaar er voor dat ik mij in mijn riante ligstoel aan het strand laat zakken met een kokosnoot gevuld met een cocktail in mijn hand, kijkend naar langzaam heupwiegende rieten rokjes……
De hillbilly swing van Swing Valley Drifter brengt mij weer terug naar de swingende realiteit. De ritmesectie ziorgt er voor dat de luchtige groove in dit nummer behouden blijft. Het geluid van de Stray Cats ligt natuurlijk al snel op de loer als er rauwe rockabilly voorbij komt. Zoals in Brassy Dame, een onweerstaanbaar nummer (mede door de boppende bas) en in de langzame rockabilly shuffle One More Kiss.
Het titelnummer van het album, Supper Club Riot, zal door de vurig swingende rockabilly menige club op z’n kop zetten. Hetzelfde geldt voor de spetterende mix van hillbilly swing, rockabilly en blues in de afsluiter Trucker From Tennessee.

Een waanzinnig swingend trio, dat muzieksoorten als hillbilly swing en rockabilly in ere hersteld. En uiteraard zit er een bluesy luchtje aan.
Snel naar Nederland halen deze band!!!

Tracklist:
01. Build Your Gallows High
02. Steelin’ The Bues
03. Sweet Sweet Girl
04. Crazy Man Crazy
05. Lover’s Luau
06. Swing Valley Drifter
07. Brassy Dame
08. One More Kiss
09. Space Age Chevy
10. Super Club Riot
11. Jail Cell Bop
12. All By Myself
13. Trucker From Tennessee

Website: The Palomars

21 augustus 2017|Categories: Recensies|Tags: |0 reacties

We horen graag je mening! Voeg reactie toe