Foto Recensie: The Nighthawks – Damn Good Time

The Nighthawks – Damn Good Time

Format: CD/ Label: Severn Records – Munich Records / Release: juli 2012
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Daan Zeegers

The Nighthawks, bestaande uit Mark Wenner(zang en harmonica), Johnny Castle(zang en basgitaar), Paul Bell(gitaar) en Mark Stutso(drums en zang), komen met een lekker klinkend album genaamd ‘Damn Good Time!’.  Het album is opgenomen onder David Earl van Severn Records.

Al sinds 1972 (ze namen zo’n 26 albums op) draait de band mee in de bluesscène. In mei 2011 sleepten de band de Acoustic Blues Music Award van het jaar 2011 binnen van de Blues Foundation. Bandleden kwamen en gingen, zo ook Warren Haynes en Pete Ragusa. De laatstgenoemde is vervangen door Mark Stutso, wie een bijzondere toevoeging is aan de band. Stutso zingt vijf nummers op het laatste album, hij voor het eerst als ‘Nighthawk’. Hij zingt op dit album fantastisch! Ik betrapte mijzelf er zelfs op dat ik mij afvroeg wie ik beter vond; De vaste leadzanger Wenner of het “nieuwe”(Stutso speelde al 500 optredens, 2 jaar lang) bandlid Stutso.

‘Damn Good Time!’ is, in tegenstelling tot het award-winnende album, alles behalve akoestisch, maar dat mag de pret niet deren. De meeste nummers zijn uptempo, met scheurende gitaar- en mondharmonicasolo’s. Vooral ‘Who you’re working for’ en ‘Heartbreak Shake’ laten je dansen. ‘Send For Me’ en ‘Minimum Wage’ zijn wat meer lay back en langzamer. Doordat er genoeg afwisseling in de het type nummer zit, is het album niet veel van hetzelfde. De nummers klinken echter wel samenhangend, het is geen bij elkaar geraapte ‘best of’.

Het album bevat onder andere een nummers van Elvis, Billy Price, Nat King Cole en Jimmy McCracklin die in de stijl van de band zijn gespeeld. In tegenstelling tot andere covers, zijn deze nummers ook aan te horen voor degenen die fan zijn van de originele artiest. Nummers als ‘Let’s Work Together’(Jimmy McCracklin) en ‘Send For Me’(Nat King Cole) zijn gewoon lekkere nummers, die – na de nodige aanpassingen – goed bij de sound van de band passen. Dus, diehard fans van de bovengenoemde artiesten, die liever niet zien dat anderen nummers van hun held coveren: wees gerust.

Conclusie: De geroutineerde band komt met een lekker klinkend album, waarin zij hun nieuwste aanwist laten horen: Mark Stutso. De nieuwe drummer, die goed zingt, vult het geheel goed aan. Het album klinkt bluesy, met rock ’n roll roots. Overall is ‘Damn Good Time!’ een uptempo album, dat lekker in het gehoor klinkt.

Tracks:
Too Much
Who You’re Workin’ For
Damn Good Time
Bring Your Sister
Send For Me
Minimum Wage
Georgia Slop
Night Work
Lets Work Together
Smack Dab In The Middle
Down To My Last Million Tears
Heartbreak Shake


Ook op Blues Magazine ...