The Nick Moss Band (feat. Dennis Gruenling) – Lucky Guy!
Format: CD / Label: Alligator Records
Releasedatum: 9 augustus 2019

Tekst: Gerrit Schinkel

Nick Moss, (15 december 1969 Chicago, Illinois), begint zijn muzikale carrière als bassist in de band van Buddy Scott. Daarna speelt hij bas bij Jimmy Dawkins en in 1993 bij The Legendary Blues Band. Willy “Big eyes” Smith van The Legendary Blues Band adviseert Moss om van de bas over te schakelen naar de gitaar. Moss volgt dat advies op en vervolgens is hij ook enkele jaren gitarist in de band van Jimmy Rogers.
Na drie jaar Jimmy Rogers begint Moss aan een solocarrière. In 2003 komt zijn debuutalbum ‘First Offence’ uit, onder de naam Nick Moss & The Flip Tops. In 2009 verandert hij de naam in The Nick Moss Band (NMB). De band sleept de nodige prijzen in de wacht. Hun album ‘Here I Am’ wordt in 2013 genomineerd in de categorie Rock Blues Album en ‘Time Ain’t Free’ wordt in 2014 door Guitar World Magazine gekozen in de Top 50 Albums van 2014.

Begin augustus verscheen Lucky Guy!, het nieuwe en dertiende album van the NMB. ‘Lucky Guy’ is opgenomen in de Greaseland Studio’s in San Jose, Californië. Op dit album is net als op de voorganger ‘The High Cost Of Low Living‘ uit 2018 ook Dennis Gruenling weer present, de charismatische mondharmonicaspeler die zijn inspiratie vond bij bluesharp legendes Little Walter en George ‘Harmonica’ Smith en tenorsaxofonisten Lester Young en Red Prysock.

Het openingsnummer 312 Blood, een felle uptempo Chicagoblues in de stijl van The Paul Butterfield Blues Band, is een ode aan Chicago. ‘Chicago is my blood and is my hometown’, zingt Moss, naast de huilende mondharp van Gruenling en de fraaie pianosolo van Taylor Streiff, terwijl hij zelf een scherpe gitaarsolo loslaat.
Piano, gitaar en een strakke ritmesectie bepalen de daverende jumpblues Ugly Woman, een cover van Johnny O’Neal Johnson. Het tempo blijft er stevig in in het titelnummer, de doordenderende bluesrocker Lucky Guy.
Sanctified, Holy And Hateful
is een slowblues met weer een heerlijke pianosolo en een messcherpe gitaarsolo. De geest van Willie Dixon lijkt in de typische Chicago bluesrocker Movin’ On My Way, in de staande bas van Rodrigo Mantovani gevaren, terwijl Dennis Gruenling, die hier de leadvocals voor zijn rekening neemt, zijn mondharp bijkans aan flarden scheurt.
Kid Anderson speelt mooi baritongitaar in Tell Me There’s Nothing Wrong. In Full Moon Ache en Me And My Friends is Gruenling weer in topvorm, en dat kan ook van de ritmesectie worden gezegd.
Hot Zucchinni is een funky instrumental met een wervelende Hammondsolo. Kid Anderson’s mandolinesolo is daarna oorstrelend in het Otis Rush-achtige Simple Minded. Gruenling trekt daarna weer alle vocale en instrumentale aandacht naar zich toe in Wait And See.
Na de boogie As Good As It Gets, met een glansrol voor Mantovani op staande bas en de fraaie jazzy instrumental Cutting The Monkey’s Tail, wordt het mooiste voor het laatst bewaard, de John Lee Hooker-achtige countryblues The Comet. In dit nummer, met een gastrol van leadgitarist ‘Monster’ Mike Welch, wordt een indrukwekkend eerbetoon gegeven aan de in januari van dit jaar overleden blueszanger en –gitarist Mike Ledbetter, een vriend van Nick Moss en Mike Welch. Mooier kan een album niet worden afgesloten.

Conclusie:
‘Lucky Guy!’ is een album met (klassieke) Chicagoblues van grote klasse.


Tracks:
01. 312 Blood
02. Ugly Woman
03. Lucky Guy
04. Sanctified, Holy And Hateful
05. Movin’ On My Way
06. Tell Me There’s Nothing Wrong
07. Full Moon Ache
08. Me And My Friends
09. Hot Zucchinni
10. Simple Minded
11. Wait And See
12. As good As It Gets
13. Cutting The Monkey’s Tail
14. The Comet

Line up:
Nick Moss – zang, leadgitaar, backing vocals
Dennis Gruenling – mondharmonica, zang (track 5, 11), backing vocals
Taylor Streiff – piano. Hammond B3, wurlitzer, backing vocals
Rodrigo Mantovani – bas, backing vocals
Patrick Seals – drums, backing vocals
Kid Anderson – rhythmgitaar (track 3, 8), 2e solo (track 5), bariton gitaar (track 6), mandoline (track 10)
‘Monster’ Mike Welch – leadgitaar (track 14)

Website:
The Nick Moss Band

Dennis Gruenling


Ook op Blues Magazine ...