Foto Recensie: The New Mastersounds - Shake It

The New Mastersounds – Shake It
Format: CD – LP – Digital / Label: Color Red Records
Releasedatum: 13 september 2019

Tekst: Peter Marinus

Al vanaf het einde van de jaren 90 geldt de Britse band The New Mastersounds, uit Leeds, als een Brits funkinstituut. En het is dan ook niet voor niets dat deze band het podium deelde met grootheden als Fred Wesley, Maceo Parker, Pee Wee Ellis, Art Neville en George Porter Jr.

De band bestaat momenteel uit Eddie Roberts (gitaar), Simon Allen (drums), Pete Shand (bas) en Joe Tatton (orgel), op dit album aangevuld door zanger Lamar Williams Jr. uit Atlanta, percussionist Jeff Franca, saxofonist Jason Mingledorff en trompetist Mike Olmos.

De funk speelt uiteraard een grote rol op het nieuwe album. Zo is Shake It een hoekig funkend nummer in de beste Tower Of Power stijl met ingenieuze, krachtige blazers, het satijnen, ietwat Robert Palmer-achtige stemgeluid van Lamar Williams Jr. en het pompende orgel.
Let’s Go Back opent met bluesy gitaarwerk om daarna verder te gaan in een lome Meters stijl met, door de blazers, ook een Tower Of Power geluid. Love They Deserve is een opgewekt swingend soulfunk nummer, dat klinkt als een zeer zonnig Meters nummer, compleet met sprankelend en priemend gitaarwerk. Het is trouwens niet alleen maar pure funk wat de klok slaat. Zo is Taking Me Down wel funky maar dan op de Afrikaanse, haast Fela Kuti-achtige manier. Een nummer met een betoverende swing.
In de mellow groover Too Late To Worry staat de soul zeer hoog in het vaandel. Een zacht tikkend nummer met jazzy gitaar en romige blazers. In de orgelfunk van Layin’ Low zitten voorzichtige Caribische invloeden verwerkt. Een nummer met een vrij hoog Meters/Booker T. gehalte. Het losjes swingende Live Life Free klinkt als een zeer funky versie van bands als Blood Sweat & Tears, Chicago of Chase, dus met de blazers in een belangrijke spetterende rol. De gesofisticeerde funk van Kings & Queens doet, met name door de zang van Lamar Williams Jr. denken aan de periode dat Robert Palmer zich bezighield met de New Orleans funk. In het instrumentale Permission To Land gaat de band richting het geluid van “Pick Up The Pieces” van The Average White Band met de percussie van Jeff Franca, die het nummer een latin draai geeft. On The Up (s.K.A.) is een instrumental en, inderdaad, s.K.A. staat dus voor ska in een hypnotiserend funky skankend nummer.
Het album wordt afgesloten door de verzorgde licht funky soul van Lovely Daze in een stijl, die o.a. door Gladys Knight & The Pips werd gebruikt als ze eens zin in iets “funky” hadden.

Met dit nieuwe album bewijzen The New Mastersounds nogmaals dat zij tot de top van de Britfunk horen. En zo te horen zullen ze daar nog wel even blijven ook!


Tracklist:
01. Shake It
02. Let’s Go Back
03. Love They Deserve
04. Taking Me Down
05. Too Late To Worry
06. Layin’ Low
07. Live Life Free
08. Kings & Queens
09. Permission To Land
10. On The Up (s.K.A.)
11. Lovely Daze

Website: The New Mastersounds


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.