the-musical-mojo-of-dr-john-celebrating-mac-and-his-music

The Musical Mojo Of Dr. John – Celebrating Mac And His Music
Format: 2CD-DVD / Label: Concord Records

Releasedatum: 21 oktober 2016

Tekst: Gerrit Schinkel

Malcolm John Rebennack jr. wordt geboren op 21 november 1940 in New Orleans. De muzikale carrière van de pianist-zanger, beter bekend onder de naam Dr. John, begint in de jaren 50. Hij begint als gitarist maar moet noodgedwongen overschakelen naar de piano als hij gewond raakt aan zijn linker ringvinger. In de jaren 60 begeleidt hij als sessiemuzikant veel artiesten. Eind jaren 60 neemt hij de naam Dr. John The Nighttripper aan. Tijdens zijn optredens draagt hij extravagante pruiken en kostuums en zijn concerten staan bol van voodoo-rituelen. Zijn debuutalbum ‘Gris-Gris’ verschijnt in 1968, een album met voodoo ritmes en bezwerende zang, gedrenkt in New Orleans blues. In de jaren 70 blijven er met grote regelmaat van de klok albums verschijnen van Dr. John. Hij is ook actief als sessiemuzikant bij o.a. The Rolling Stones, Van Morrison, Willy deVille, Carly Simon en James Taylor. Na zijn succesperiode in de jaren 70 verdwijnt Dr. John daarna uit het zicht van de gemiddelde popliefhebber, maar hij behoudt een schare echte fans. Er blijven ook steeds albums van hem verschijnen. En hij blijft optreden.

Op 3 mei 2014 werd er in “Saenger Theatre” in New Orleans een concert gegeven door een groot aantal muzikanten die een ode brachten aan Dr. John. Een All Star Tribute aan de meester, die tijdens dit concert ook aanwezig is. De All Star House Band bestond naast musical director en bassist Don Was uit de pianisten Chuck Leavell (Rolling Stones) en John ‘Papa’Gros (NOLA), gitarist Brian Stoltz (Funky Meters), drummer Kenny Aronoff (Journeyman) en tomboniste Sarah Morrow. Opnamen van dit concert verschenen vorige maand op cd/dvd onder de titel ‘The Musical Mojo Of Dr. John Celebrating Mac And His Music’.

Het gaat op cd 1 meteen los met het bekende Right Place Wrong Time met Bruce Springsteen, waarna Jason Isbell een indringende lome versie zingt en speelt van Huey ‘Piano’ Smith’ Blow Wind Blow. My Indian Red, de vroeger door de Mardi Grass Indians in New Orleans gezongen traditional wordt hier fabuleus vertolkt door Cyril Neville. Na de typische New Orleans r&b song Somebody Changed The Lock door singer songwriter Anders Osborne en drummer/percussionist Bill Kreutzmann (o.a. Grateful Dead) komen Aaron en Charles Neville aan de beurt met de prachtige bluesballad Please Send Me Someone To Love van Percey Mayfield. Heel mooi gezongen en een zwoele sax van Charles Neville. De ritmesectie van The Meters maakt samen met de blazers het bekende Junko Partner tot een regelrecht New Orleans feest. Irma Thomas zingt Buddy Johnson’s  bluesballad Since I Fell For You achter de tinkelende piano van Chuck Leavell naar grote hoogten. De oude folksing Stack-A-Lee krijgt een uptempo uitvoering van gitarist Tab Benoit. Allan Toussaint is de vertolker van de New Orleans r&b en zijn Life is daar weer een sprankelend voorbeeld van. Shannon McNally vertolkt Street People, naast een ode aan Dr. John ook een ode aan Bobby Charles. Zanger-gitarist Dave Malone (The Radiators) tovert de folk standard Goodnight Irene om in een ‘swampy’ typische New Orleans song. Cd 1 wordt besloten met Big Chief, swingende New Orleans funk, door de in volle glorie uitgedoste Joseph Piere ‘Monk’ Boudreaux, Big Chief Of The Golden Eagles.

Cd 2 wordt geopend door de rockband Widespread Panic uit Athens Georgia en The Dirty Dozen Brass Band. Bijna tien minuten vette soulblues met orgel, gitaar en blazers. In You Lie  speelt Warren Haynes, voorman van Gov’t Mule vette gitaarsolo’s achter rollende orgeltonen. Chuck Leavell is op dreef in Travelling Mood en de jonge singer songwriter Ryan Bingham speelt een spetterende versie van Back By The River. De opwinding wordt voortgezet door de krachtige zang van jazz zanger John Boutté in Let’s Make A Better World van Earl King. Pure gospel kun je aan Mavis Staples overlaten en John Fogerty weet het publiek tot community singing te verleiden. In de laatste drie nummers is de spotlight helemaal gericht op Dr. John himself.  Het jazzy Rain, met een fantastische trompetsolo van Terence Blanchard, een lange versie van zijn hit I Walk On Guilded Splinters, met Sarah Morrow op trombone en het formidabele slotakkoord Such A Night.

Conclusie:
Het was feest op 3 mei 2014. Wat een fantastisch concert. Prachtige muziek. Schitterend album.

Tracks cd 1:
01. Right Place Wrong Time – Dr. John & Bruce Springsteen
02. Blow Wind Blow – Jason Isbell
03. My Indian Red – Cyril Neville
04. Somebody Changed The Lock – Anders Osborne & Bill Kreutzmann
05. Please Send Me Someone To Love – Dr. John, Aaron Neville & Charles Neville
06. Junko Partner – George Porter jr. & Zigaboo Modeliste
07. Since I Fell For You – Irma Thomas
08. Stack-A-Lee – Tab Benoit
09. Life – Allen Toussaint
10. Street People – Shannon McNally
11. Goodnight Irene – Dave Malone
12. Big Chief – Big Chief Monk Boudreaux

Tracks cd 2:
01. Familiar Reality – Widespread Panic & Dirty Dozen Brass Band
02. You Lie – Warren Haynes
03. Traveling Mood – Chuck Leavell
04. Back By The River – Ryan Bingham
05. Let’s Make A Better World – John Boutté
06. Lay My Burden Down – Mavis Staples
07. New Orleans – John Fogerty
08. Rain – Dr. John & Terence Blanchard
09. I walk On Guilded Splinters – Dr. John & Sarah Morrow
10. Such A Night – Dr. John & Sarah Morrow

Website: The Nitetripper


Ook op Blues Magazine ...