The Muggs - Full Tilt - Live At The Cadieux Cafe

The Muggs – Full Tilt – Live At The Cadieux Cafe
Muggs Music. 2013

Cosmox.nl, BluesCD’s online bestellen

Tekst: Patrick Struijker Boudier (http://twitter.com/p_okee)

Een band die zichzelf tot ‘The Ugliest Band in the World’ benoemt heeft humor. Ugly zijn ze niet; de muziek is dat wél. Ugly en nasty bluesrock is wat The Muggs uit de boxen doen knallen op Full Tilt – Live At The Cadieux Cafe. Denk Dirty York maar dan psychedelischer.

The Muggs komen uit Detroit, Michigan en werd in 2000 opgericht. De band bestaat uit gitarist/zanger Danny Methric, bassist en backing vocals Tony DeNardo en drummer Todd Glass. Inmiddels zijn er drie studio-albums verschenen: The Muggs (2005), On With the Show (2008) en Born Ugly (2011). Full Tilt is een dubbele livecd en is opgenomen in het Cadieux Cafe in Detroit.

Voor een band die geen platencontract heeft – Music Connection Magazine noemde ze ooit ‘one of the 100 Hot Unsigned Band’ – hebben ze verbazingwekkend veel prijzen gewonnen. Tot de verschillende prijzen behoren onder andere Best Blues Artist/Group in 2007, Outstanding Rock Artist/Group in 2008 Outstanding Rock Album in 2009 en Outstanding Rock Artist/Group 2013. De band was support-act voor onder meer The North Mississippi Allstars, Ten Years After, Johnny Lang en Robin Trower.

The Muggs is een mengeling van de (harde) bluesrock van Dirty York en de psychedelische rock van The Steepwater Band met een flinke portie gruizigheid en zware gitaren in de stijl van Led Zeppelin. Smerig met een overstuurde gitaar klinkt opener 6 To Midnite, zwaar Sturm Und Drang en Hats Off To Mr. Beardsley. Ongelooflijk strak en pompend is I Take What I Want met een furieuze gitaarriff en hakwerk op de drums waar Animal van de Muppets jaloers op zou zijn, iets dat ook geldt voor Need Ya Baby.

In Born Ugly, Dear Theo  (met fijne slide), Mississippi Sheiks en Slow Curve klinkt de band nog het meest als Dirty York met een stevige Southern rock bluesritme. Preachin’ Blues / Help, Leanin’ Blues en How Do You Sleep? zijn relatief rustige tracks op de plaat; slowblues die zuigt, sleurt en broeit. Used To Be is een redelijke cover van Rory Gallagher. Get It On en Never Know Why bonken loodzwaar uit de boxen, terwijl Kitchen Sink Blues en Monster helemaal met een rotgang uit de speakers rollen. Doc Mode duurt bijna 8 minuten en sluit de dubbelcd af.

The Muggs – Full Tilt – Live At The Cadieux Cafe is geen plaat voor de fijngevoelige oren. Loodzware, smerige en stevige bluesrock die dampend en rokend uit je cd player knalt.

Disc: 1
1. 6 To Midnite
2. Sturm Und Drang
3. Hats Off To Mr. Beardsley
4. I Take What I Want
5. Need Ya Baby
6. Born Ugly
7. Mississippi Sheiks
8. Notes From The Underground
9. Dear Theo
10. Preachin’ Blues / Help
11. Slow Curve
12. Leanin’ Blues
13. Used To Be

Disc: 2
1. Get It On
2. Never Know Why
3. Down Below
4. Said & Done
5. Kitchen Sink Blues
6. How Do You Sleep?
7. Monster
8. Gonna Need My Help
9. Doc Mode

Website: http://themuggs.bandcamp.com en www.themuggs.com

Gerelateerde artikelen
Filter by
Post Page
Recensies Releases
Sort by