The Milk Carton Kids – All The Things That I Did And All The Things That I Didn’t Do
Format: CD – Vinyl 2LP – Digital / Label: Anti_ Records
Releasedatum: 29 juni 2018

Tekst: Peter Marinus

Na vijf albums met traditionele, ietwat sombere, folk in een laag tempo vonden The Milk Cartin Kids uit Eagle Rock, CA, het tijd worden voor een iets luchtiger album. Je moet daarbij niet verwachten dat je nu te maken krijgt met swingende folkpop/rock want de meeste nummers op dit album zitten toch weer in de bitterzoete, breekbare balladhoek.
The Milk Carton Kids bestaan uit Joe Ryan (zang en gitaar) en Kenneth Pattengale (zang, orgel en gitaar). De laatste heeft een zware tijd achter de rug want hij overleefde een diagnose van kanker en had te maken met een op de klippen gelopen relatie.
Op hun nieuwe album, dat geproduceerd werd door Joe Henry, wordt het duo bijgestaan door Levon Henry (saxofoon), Nathaniel Smith (mandoline, cello), Paul Kowert (gitaar), Dennis Crouch (bas), Jay Bellerose (drums), Pat Sansone (orgel, piano), Russ Pahl (gitaar, pedal steelgtaar en mandoline) en Brittany Haas (viool, mandoline).

Het album opent met de bitterzoete ballad Just Look At Us Now, een nummer waarin de kristalheldere samenzang meteen opvalt. Zang, die onmiddellijk aan Simon & Garfunkel doet denken. Ook de stemmige cello en steelgitaar vallen op. Nothing Is Real is een zacht voortglijdende ballad met wederom die Simon & Garfunkel-achtige samenzang en dromerige strijkers. Dit nummer valt onder de categorie “droompop”. Younger Years klinkt zowaar iets luchtiger. Zacht huppelend met een geluid a la “The Boxer” van Simon Garfunkel, waarmee de link met dat duo ook weer gelegd is. In de ballad Mourning In America spelen de strijkers de hoofdrol is een georkestreerd droompop nummer, dat zalig door je speakers heen zweeft. You Break My Heart is een heel zacht deinende Americana ballad waarin ook wat Mexicaanse invloeden zitten verwerkt. Blindness gaat in hetzelfde traag zwevende tempo door. Een breekbare mix van Simon & Garfunkel met de pathos van een Rufus Wainwright. Hemelse zang en die steelgitaar blijft maar huilen…. Vreemd genoeg is het ruim tien minuten durende One More For The Road uitgekozen als single van dit album. Het gaat hier om een dromerig folky nummer met een geluid dat aan Tim Buckley doet denen en waarin ook psychedelische en worldmusic invloeden te horen zijn. De sfeer wordt iets luchtiger in de Neil Young-achtige countryrock van Big Time met een prima bluegrass viool. De ingetogen ballad A Sea Of Roses gaat over de angst om alleen te zijn op het moment van sterven.
Het album sluit af met de akoestische ballad All The Things met een zeer kwetsbare en persoonlijke tekst, vormgegeven in een zacht tokkelend nummer met zachte cello en steelgitaar.

The Milk Carton Kids hebben een pracht van een album afgeleverd met dromerige, bitterzoete nummers. Een album dat in de harten van elke Americana fan gesloten dient te worden.


Tracklist:
01. Just Look At Us Now
02. Nothing Is Real
03. Younger Years
04. Mourning In America
05. You Break My Heart
06. Blindness
07. One More For The Road
08. Big Time
09. A Sea Of Roses
10. Unwinnable War
11. I’ve Been Loving You
12. All The Things

Website: The Milk Carton Kids