Foto Recensie: The Marcus King Band – Carolina Confessions

The Marcus King Band – Carolina Confessions
Format: CD – LP – Digital / Label: Fantasy Records
Releasedatum: 5 oktober 2018

Tekst: Ella-Milou Quist

Marcus King is met zijn oude ziel, gouden strot en soulvolle Southern bluesrock helemaal hot en happening op dit moment. Hij is pas 22 jaar maar klinkt en maakt muziek als een doorgewinterde muzikant, een oude rot in het vak. Hij leerde de fijne kneepjes van het vak van niemand minder dan Warren Haynes (Gov’t Mule, The Allman Brothers Band) en Derek Trucks (The Allman Brothers Band, Tedeschi Trucks Band) en schrijft teksten alsof hij alle leed en pijn van de wereld allemaal al heeft gezien, gevoeld en meegemaakt. Haynes was zelfs zo onder de indruk van de toen 19-jarige King dat hij zijn eerste album ‘Soul Insight’ uit 2015 releaste, hem een platencontract aanbood bij zijn label ‘Evil Teen’ en zijn tweede plaat ‘The Marcus King Band’ in 2016 produceerde.
King’s nieuwste release, ‘Carolina Confessions’ werd geproduceerd en gemixt door Grammy Award winnaar Dave Cobb (Chris Stapleton, Jason Isbell, Sturgill Simpson, John Prine) en opgenomen in Nashville’s iconische RCA Studio A.

Muziek maken zit King in het bloed. Zijn overgrootvader speelde viool, zijn opa was violist en gitarist en zijn vader, Marvin King, is zanger en gitarist en toerde in de jaren zeventig met verschillende artiesten, evenals met zijn eigen band; Marvin King & The Blues Revival. Voor Marcus is zijn vader zijn meest favoriete gitarist en grootste inspiratiebron. Bloed kruipt dus letterlijk waar het niet gaan kan. De jonge King schreef al liedjes en bestierde het podium vanaf zijn elfde en is inmiddels al tien jaar lang bandleider.
Zijn primaire gitaar op ‘Carolina Confessions’ is een Gibson 345 uit 1962 en was ooit van zijn opa. Je kunt wel stellen dat zijn familie erg belangrijk voor hem is en van grote invloed is geweest op zijn carrièrekeuze.

Alle liedjes op deze nieuwste release schreef King zelf, behalve How Long, die hij samen schreef met Dan Auerbach van The Black Keys en liedjesschrijver Pat McLaughlin. Het is een sprankelend soul nummer en tevens, hoe kan het ook anders met de hulp van twee hitschrijvers, een echte meezinger. Ook op de rest van de plaat is de soul invloed goed te horen. Daarmee verschilt dit album met zijn twee voorgangers, die veel meer blues en Southern rock georiënteerd waren. Op ‘Carolina Confessions’ durft de eigenzinnige King naast blues, Sounthern rootsrock en Americana, ook uitstapjes te maken naar funk, soul en jazz. Hiermee krijg je automatisch een sound die een stuk minder gericht is op de gitaar, maar daarnaast veel ruimte biedt voor blazers en toetsen. Marcus’ geluid is volwassener geworden. Het spreekt meer. Het is sprankelend, levendig, energiek en bovendien zit er veel meer gevoel in. De band vormt echt een geheel en de leden tillen samen de plaat naar een hoger niveau. Ze spelen met verve en passie.
‘Carolina Confessions’ zou goed tot één van King’s betere werken kunnen gaan behoren. Het is in ieder geval zijn beste plaat tot nu toe.

Marcus King doet niet onder voor de groten. Sterker nog: ik denk dat menig artiest een puntje kan zuigen aan zijn expressieve gitaarspel, waanzinnige, vurige soulvolle zang en uitzonderlijk volwassen teksten. Hij is een bovennatuurlijk multi-talent. Een wonderkind. Niet voor niets wordt hij gezien als de vierde ‘King’ naast BB King, Freddie King en Albert King. Hij gaat een gouden toekomst tegemoet.


Tracklist:
01. Where I’m Headed
02. Goodbye Carolina
03. Homesick
04. 8 A.M.
05. How Long
06. Autumn Rains
07. Confessions
08. Side Door
09. Remember
10. Welcome ‘Round Here

Website: The Marcus King Band


Ook op Blues Magazine ...