Foto Recensie: The Magpie Salute - High Water II

The Magpie Salute – High Water II
Format: CD – 2LP 180 gram – Digital / Label: Provogue – Mascot Label Group
Releasedatum: 18 oktober 2019

Tekst: Gerrit Schinkel

De zeskoppige Amerikaanse rockband The Magpie Salute wordt in 2016 opgericht door Rich Robinson, vroeger gitarist van The Black Crowes. Ook de oud Black Crowes leden gitarist Marc Ford en bassist Sven Pipien treden toe tot The Magpie Salute. De overige bandleden zijn zanger John Hogg, drummer Joe Magistro en keyboardspeler Matt Slocum. Het eerste liveoptreden van de band, ontstaan uit een uit de hand gelopen studiosessie, is in januari 2017 in het Gramercy Theatre in New York City.

In augustus 2018 komt hun eerste album ‘High Water I‘ uit. Het album werd alom lovend ontvangen.

Deze maand verscheen de opvolger, ‘High Water II’. Het album bevat twaalf songs, waarvan de meeste nummers al zijn geschreven toen hun eerste album werd opgenomen in Dark Horse Studios in Nashville. The Magpie Salute gaat in feite verder waar de band bij hun debuutalbum begon.

‘High water II’ opent spetterend met Sooner Or Later. Stevige rock met schroeiend gitaarwerk. Het tempo blijft er goed in met Gimme Something, een rocker in de beste traditie van The Rolling Stones met prominent drumwerk van Magistro. Ook Leave It All Behind rockt met een twangy gitaar, keyboards en een strakke ritmesectie de tent uit.
In Here, de eerste single van het album, is een melodieuze rootsrocker waar Tom Petty patent op had. Ook het eveneens melodieuze You And I, met mooie akoestische gitaarlicks en backing vocals, rockt lekker. Een van de hoogtepunten is de fraaie ballad Mother Storm, met de indringende zang, de samenzang in het refrein, een verpletterende gitaarsolo en een subtiel eind met tinkelende pianoklanken. Na de rocker A Mirror is het tijd voor de tranen trekkend mooie countryballad Lost Boy, met een gastrol van Allison Krauss op viool en backing vocals. De stijl van David Bowie (Jean Genie) is in de Dylan-achtige ballad Turn It Around te horen.
Na de midtempo rocker Life Is A Landscape en de funky bluesrocker Doesn’t Really Matter, met halverwege een rustig intermezzo, wordt het album afgesloten met de bluesballad Where Is The Place.

Conclusie:
‘High Water II’ is een uitstekende opvolger van hun debuutalbum. Laat High Water III maar snel komen.

The Magpie Salute ~ "In Here"


Tracks:
01. Sooner Or Later
02. Gimme Something
03. Leave It All Behind
04. In Here
05. You And I
06. Mother Storm
07. A Mirror
08. Lost Boy
09. Turn It Around
10. Life is A Landslide
11. Doesn’t Really Matter
12. Where Is The Place

Line-up:
Rich Robinson – gitaar, zang
Marc Ford – gitaar, zang
John Hogg – zang, gitaar, percussie
Sven Pipien – bas, backing vocals
Matt Slocum – keyboards
Joe Magistro – drums

Website: The Magpie Salute

Foto Recensie: The Magpie Salute - High Water II


Ook op Blues Magazine ...