The Long Ryders – Psychedelic Country Soul
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Cherry Red Records
Releasedatum: 15 februari 2019

Tekst: Peter Marinus

Bij sommige reünies kan je grote vraagtekens zetten. Er zijn bands, die weer bijeenkomen, puur voor het geld (hallo Sex Pistols, hallo Spice Girls!), andere reünies zijn een eenmalige kans om het eens zo indrukwekkende geluid van een band weer eens mee te maken (hallo Led Zeppelin, hallo Cream!) en je hebt reünies, die gewoon meer dan logisch zijn. Zoals de reünie van The Long Ryders. Na dertig jaar zijn ze weer terug! En ze passen perfect in het huidige roots en Americana geluid.

Toen de band in 1983 door zanger-gitarist Sid Griffin werd opgericht werd ze gelijk in de toen heersende Paisley Underground scene ingedeeld. Een scene waarin psychedelica en countryrock perfect samengingen en waar bands als The Dream Syndicate, The Bangles, Three O’Clock ook deel van uit maakten. The Long Ryders vielen op door hun gekartelde versie van het countryrock geluid van The Byrds of Gram Parsons.

De band is dus weer terug en ze hebben het nog steeds! Sid Griffin (zang, gitaar), Stephen McCarthy (gitaar), Tom Stevens (bas) en Greg Sowders (drums) klinken alsof ze nooit zijn weg geweest. Nog even fris dus!

Een goed bewijs is het openingsnummer Greenville. Met dat ouderwets vertrouwde sprankelende gitaarwerk, afgewisseld met rauw priemend gitaarwerk en die prima verzorgde zang! In het lui deinende countryrock nummer Let It Fly ligt de nadruk meer op het geluid van The Flying Burrito Brothers, ten tijde van Gram Parsons. In de achtergrondzang zijn Debbi en VIcki Peterson, van The Bangles, duidelijk hoorbaar en uiteraard ontbreken de fiddle en de mandoline ook niet.
In Molly Somebody worden ook ineens de overeenkomsten met Tom Petty’s geluid duidelijk. Tom Petty is ook weer aanwezig in Walls, dat een cover van een nummer van zijn hand is. En deze cover past perfect in het Long Ryders geluid. Geholpen door de Bangles dames is hier sprake van een warme en zeer respectvolle cover. Rauw rocken kunnen The Long Ryders ook nog steeds. Luister maar eens naar All Aboard, dat lekker hoekig rockt met Crazy Horse-achtige gitaarriffs. In What The Eagle Sees gooien de mannen er eens even flink de beuk in via een stomende rocker waar een behoorlijk garagerock geluid aan zit.
Ik ben persoonlijk het meest gecharmeerd van de zwierende countryrock nummers als Gonna Make It Real, dat klinkt als een mix van Gram Parsons en Tom Petty. Ook de breekbare, intieme ballad If You Want To See Me Cry met zijn huilende fiddle en zwevende pedal steel is ronduit schitterend. In de semi akoestische ballad Bells Of August duiken onverwachts invloeden uit het geluid van The Band op.
The Long Ryders sluiten het album briljant af met een funky soort Americana, Psychedelic Country Soul dus!

The Long Ryders nestelen zich met hun comeback album direct weer aan de top van de Roots/Americana divisie, waar ze ook thuishoren.


Tracklist:
01. Greenville
02. Let It Fly
03. Molly Somebody
04. All Aboard
05. Gonna Make It Real
06. If You Want To See Me Cry
07. What The Eagle Sees
08. California State Line
09. The Sound
10. Walls
11. Bells Of August
12. Psychedelic Country Soul

Website: The Long Ryders

14.04 –  Paard van Troje, Den Haag


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.