The Local – Reverie (EP)
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Wednesday Records
Releasedatum: 18 mei 2018

Tekst: Peter Marinus

 Aan termen als “indie rock” en “alternative rock” heb ik een bloedhekel! Dat komt omdat ik niet weet wat ik met die termen aan moet. Hoezo indie rock? Independent rock maar waarom? En hoezo alternatief? En de Amerikaans-Ierse band The Local wordt door de pers precies in die twee muzikale keurslijven geperst. Ik doe daar dus niet aan mee!
De band uit Pittsburg bestaat uit het echtpaar Dean Henry, een Ier (zang en gitaar), zijn vrouw Jenny Henry (bas), Ben Sweet (gitaar, zang), Kevin Lynch (percussie, drums) en Eric Matlock (keyboards). Hun nieuwe EP werd geproduceerd door Brian McTear van War On Drugs.

De EP opent met Fair Play, een felle rocker met monotoon beukende drums en riffs waarin het geluid van bijvoorbeeld My Bloody Valentine met fel punky en tegelijkertijd folky invloeden vermengd wordt. Dit alles wordt voorzien van een smerig gierende gitaarmuur. Racing is een iets luchtiger nummer hoewel daar weer superzware fuzzriffs in opduiken naast funky pianospel en Jenny’s zwevende zang. Een prima combinatie van aanstekelijke en toch vrij rauwe rock.
Het titelnummer, Reverie, is een deinend nummer met een smerige fuzzgitaar die er haast Spaanse akkoorden uitspuwt. Het nummer zit vol bombast en ingenieuze wendingen. Over klinkt lekker funky en zelfs soulvol, compleet met blazers. Een zeer pakkend en stuwend nummer. In het lui stampende, semi-akoestische, Maybe I Will zitten 60’s pop invloeden (lichte Beatles trekjes) maar ook Spaanse flamenco (het gitaarwerk) en folk.
En dan is het tijd voor de blues in Impatience Blues. Maar dan wel blues op de The Local manier hetgeen een atmosferische ballad inhoudt met zwevend toetsenwerk en zacht sprankelende gitaar. Als de rest van de band dan bijspringt ontstaat een bijna U2-achtig uptempo nummer met snijdende The Edge-achtig gitaarspel en zeer energieke drums.

Ik heb de termen “indie rock” en “alternative rock” niet nodig gehad. The Local heeft een overtuigende EP uitgebracht met ingenieuze rock, die veel belooft voor de toekomst.


Tracklist:
01. Fair Play
02. Racing
03. Reverie
04. Over
05. Maybe I Will
06. Impatience Blues

Website: The Local