Foto Recensie: The Link Quartet - Secret Sessions

The Link Quartet – Secret Sessions
Format: CD – LP – Digital / Label: Tanzan Music
Releasedatum: 28 juni 2019

Tekst: Peter Marinus

In Italië geldt het Link Quartet al jaren als een grote naam op het gebied van funky souljazz. Het geluid van deze band uit Piacenza wordt voor een belangrijk deel bepaald door het swingende Hammondorgel spel van Paolo Apollo Negri maar vlak de rol van bassist Renzo Bassi, gitarist Marco Murtas en drummer Andrea Corti ook niet uit!
Op hun alweer tiende album blijkt de band het souljazz geluid van de jaren ’60 en ’70 op een zeer krachtige wijze in leven te houden.

Dat bewijst bijvoorbeeld het openingsnummer Beat.It. Een nummer met fel puntig Hammond werk, dat ook bij vlagen zeer krachtig uitwaaiert over deze heerlijk groovende instrumental. Het begrip “funky drummer” wordt nog eens duidelijk gemaakt in het intro van Black Bug, dat een spetterende soulswinger is met een zeer hoog Booker T. gehalte.
De priemende en snijdende gitaar van Marco Murtas speelt de hoofdrol in het funky Hair Of The Dog waarin ook weer de nodige Booker T. geluiden te genieten zijn. In het losjes groovende Coquette duiken wat Meters invloeden op. Organist Paolo Apollo Negri gaat hier funky gierend compleet los terwijl ook Marco Murtas flink van zich af bijt met een scheurende gitaarsolo.
Snake Eyes is een iets ingetogener versie van de orgelfunk maar daarom niet minder swingend of indrukwekkend. Dan volgen er twee nummers, die ik even gebruikt heb voor een plaspauze. Het gaat hier om La Moto en Tutto Cio Mi Basta. In beide nummers is zangeres Silvia Molinari te horen. Doordat zij vocaal de nodige “power” mist is haar bijdrage in deze nummers wat misplaatst en jammer.
Maar dat wordt weer helemaal goed gemaakt door de spaarzame New Orleans grooves van Voodoo Kangaroo. Een nummer waarbij je je een stoned soort Skippy kan voorstellen, die al swingend door New Orleans heen hupt. Fast Girls & Sexy Cars is een spetterend swingend souljazz nummer met furieus spel op het orgel en op de gitaar.
De afsluiter komt via Hippo-Tize Me, een sensueel, zacht glijdend souljazz nummer met Santana-achtig gitaarwerk en jazzy orgelspel.

Op de twee vocale nummers na bewijst The Link Quartet dat ze één van de betere Europese souljazz bands is.


Tracklist:
01. Beat.It
02. Black Bug
03. Hair Of The Dog
04. Coquette
05. Snake Eyes
06. La Moto
07. Tutto Cio Mi Basta
08. Voodoo Kangaroo
09. Fast Girls & Sexy Cars
10. Hippo-Tize Me

Website: The Link Quartet


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.