The Lee Boys – Live On The East Coast
Format: CD – Digital / Label: M.C. Records
Releasedatum: 10 april 2019

Tekst: Peter Marinus

Weest niet bevreesd, oh blues zondaars, want al Uw zonden zullen in één keer weggevaagd worden als U zich laat bekeren door The Lee Boys! En het moet toch vreemd lopen als je je niet door deze gospelblues rockers laat inpakken!

Het gaat hier om een familieband uit Perrine, Florida, bestaand uit de broers Alvin Lee (gitaar), Derrick Lee (zang), Keith Lee (zang) en hun drie neven Chris Johnson (steelgitaar), Alvin Cordy Jr. (bas) en Earl Walker (drums). Zij begonnen allemaal met muziek maken in de House Of God kerk in Perrine waarin hun vader en grootvader dominee waren.

The Lee Boys noemen hun muziek “sacred steel” en dat staat voor een mix van gospel met blues, funk en rock met een zeer voorname rol voor de pedal steel.

Hun nieuwe live album is de opvolger van het ‘Testify’ album uit 2012 en, hallelujah, wat begint dit album krachtig zeg! En wel met de vette funky bluesrock van In The Morning. Een swingend nummer met een zwaar funkende ritmesectie, prima samenzang a la The Holmes Brothers en het snijdende geluid van de pedal steel die er ongenadig hard op los scheurt.
Walk With Me Lord is een opzwepend rockend gospelnummer waarin in één klap wordt afgerekend met het vaak oubollige etiket dat vaak op gospelmuziek wordt geplakt. Dit is een stevig bluesy nummer met een hard priemende steelgitaar. Don’t Let The Devil Ride is een branderige rauwe boogie waarin de steelgitaar in volle glorie giert en huilt.
Praise You is een voorbeeld van een ontzettend funky gospelnummer. Dit klinkt alsof de gospel wordt uitgevoerd door een band als Living Colour. I’ll Take You There is een ingetogen funky cover van de Staple Singers klassieker waarin de hard huilende steelgitaar weer opvalt.
Come On Help Me Lift Him is een uptempo opzwepend gospelnummer waarbij je absoluut niet stil kan blijven zitten. In mijn beperkte kennis van de gospelmuziek meen ik hier een nummer van de gospelartiest Keith Pringle te herkennen. Vergeef mij als het niet zo is!
Lord Help Me To Hold Out is een cover van het van James Cleveland bekende nummer. Hier gestoken in een funky jasje. Ook Turn On Your Love Light is een cover en wel van Bobby “Blue” Bland en die klinkt hier warm deinend en gaat steeds meer opzwepend klinken. Testify klinkt funky als The Neville Brothers terwijl Walk With Me meer de countryrock kant op gaat waarin de huilende steelgitaar uiteraard perfekt past.
De Lee Boys sluiten af met een rockende versie van Mississippi Fred McDowell’s You Got To Move dat hier omgezet wordt naar een krachtig gospelnummer.

Na dit nieuwe album van de Lee Boys beluisterd te hebben besef ik mij dat wij er hier in Nederland toch altijd behoorlijk karig vanaf zijn gekomen met onze “beat missen”. Deze gospel vlamt, siddert en swingt!!! Ik ben in elk geval al helemaal bekeerd!!!


Tracklist:
01. In The Morning
02. Walk With Me Lord
03. Don’t Let The Devil Ride
04. Praise You
05. I’ll Take You There
06. Come On Help Me Lift Him
07. Lord Help Me To Hold Out
08 .Turn On Your Love Light
09. Testify
10. Walk With Me
11. You Got To Move

Website: The Lee Boys