Foto Recensie: The Lachy Doley Group - Make Or Break

The Lachy Doley Group – Make Or Break
Format: CD – Digital / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 1 maart 2019

Tekst: Peter Marinus

Hij wordt de Jimi Hendrix onder de Hammond B3 spelers genoemd. En de “hij” in kwestie is Lachy Doley, toetsenist van The Lachy Doley Group. En ik snap deze benaming wel vooral als je hoort welke geluiden Lachy uit zijn orgel tovert. Soms zit je zwaar te twijfelen of zijn vervormde geluid nou een orgel is of toch een rauw gierende gitaar!.
De band uit Adelaide, Australië, bestaat verder uit de vette ritmesectie Jackie Barnes (drums) en Joel Burton (bas). Ze zijn inmiddels al toe aan hun vijfde album en dat staat vol met funky en zeer soulvolle klanken.

In de opener A Woman waaien de machtige Hammond B3 klanken je tegemoet waarna een rauwe funky groover opent. Hier hoor je voor het eerst het zwaar vervormde orgelgeluid en begin je je gelijk al af te vragen of daar nou een gitaar klinkt of niet. Hij gebruikt dan ook de Hohner d6 Clavinet fitted with the Castle Bar Whammy System.
Lachy beschikt ook nog eens over een rauwe krachtige stem. Allemaal ingrediënten voor een machtige swinger! In Cruel Cruel World schakelt de band over op een luchtiger soulgeluid, dat aan Al Green in zijn Hi periode doet denken. Een lekker lui swingend ouderwets soulnummer met funky clavinet. The Greatest Blues is een heerlijk zwevende slowblues waarin Lachy vocaal in topvorm is.
The Strut is een in volle vaart swingend soulnummer met pompende drums, een zwaar zoemende bas en Lachy’s Lenny Kravitz-achtige zang. Een overweldigende swinger! In het luie, hoekig swingende funknummer Give It klinken Meters-achtige grooves met een staccato pompend orgel en ritmesectie. Into The Alone is een zachte, jazzy, soulballad met sfeervolle blazers. Een breekbaar nummer met zacht rollend Hammond B3 orgel. Een enthousiast gillende Lachy opent het rauwe funky Make Or Break waarin ook ruimte is voor rustigere, ingetogen gedeeltes.
Het “A Whiter Shade Of Pale”-achtige orgelgeluid valt op in het intro van de zwevende soulballad Mix Tape, dat hierdoor ook een vrij hoog Procol Harum gehalte heeft. Met een titel als The Killer kan het niet missen, dat je met een rauw, haast Hendrix-achtig, nummer te maken krijgt. Een massieve funkrocker met zwaar vervormde orgelklanken.
Lachy sluit het album af met een haast Otis Redding-achtige ballad, Can’t Get Close To You. Onder aanvoering van de machtige Hammond B3 klanken werkt dit nummer langzaam naar zijn climax toe.

Liefhebbers van het betere funky orgelwerk kunnen niet om dit album heen. Een album vol onwaarschijnlijke orgelklanken en een zeer swingende funky sound!

The Lachy Doley Group2019-Make Or Break


Tracklist:
01 .AWoman
02. Cruel CruelWorld
03. The Greatest Blues
04. The Strut
05. Give It
06. Into The Alone
07. Make Or Break
08. Mix Tape
09. The Killer
10. Can’t Get Close To You

Website: The Lachy Doley Group

Tourdata:
18.05 – Podium, Heino
30.05 – Melkweg. Amsterdam
31.05 – De Gelderland Fabriek, Culemborg
15.06 – HeyHoef Backstage, Tilburg
13.07 – Bospop, Weert


Ook op Blues Magazine ...