Foto Recensie: The King Khan Experience - Turkey Ride

The King Khan Experience – Turkey Ride
Format: Vinyl LP – Digital / Label: Scion Adio – Visual Records
Releasedatum: 24 mei 2019

Tekst: Peter Marinus

Heeft het zin om een album van een band uit te brengen, dat 18 jaar oude opnames bevat? In het geval van The King Khan Experience zeker wel!!

King Khan, oftewel Arish Ahmad Khan uit Berlijn, is inmiddels uitgegroeid tot een grootheid in de garage rhythm & blues. Deze King Khan Experience is slechts één van de vele muzikale uitlaatkleppen die hij heeft. Zo was hij al te vinden in King Khan & His Shriners, Louder Than Death, The Almighty Defenders, The Black Jaspers, The Ciaoculos, The King Khan & BBQ Show, The Spaceshits, The Tandori Knights en Vomit Squad. Een druk baasje dus maar altijd vol overgave!!

The King Khan Experience bestond op dit album uit King Khan (zang, gitaar, bas), Dan Ra Guerrezowsky (piano, orgel), Spocko La Palma (drums, fluit, banjo), Decheman (gitaar, lap steel, sitar), Fredovitch (orgel, sitar, piano, drums), Francois (bas), Chris Fuzz (drums), Big Fred Roller (baritonsax), N.D. Ray (backing vocals), Lilia Nentwig (backing vocals), Kib Husk (drums) en Bella (zang). Het album ‘Turkey Ride’ werd in 2011 al eerder uitgebracht door het Scion label, op zowel LP als CD. Maar nu dus alleen op vinyl, aangevuld met wat extra tracks.

Het album is gevuld met zeer rauwe, super swingende garage rhythm & blues en gaat van start met Turkey Ride waarin een vreemdsoortige nieuwe dans wordt geïntroduceerd waarbij een kalkoen met een menselijke kont bereden moet worden (!). En dat verpakt in een loom funky nummer, dat iets weg heeft van het luie bluesgeluid van Danny Adler’s Roogalator.
Daarna klinkt de garagesoul van Fa Fa Fa (Love Song) vrij bombastisch. Een nummer waarin het geluid van the Blow Monkeys, The Rolling Stones’ “Miss You” en Bowie’s “Let’s Dance” door de rauwe garagemolen wordt gehaald. Come Levitate With Me heeft absoluut niets met The 13th Floor Elevators te maken maar alles met een groovend psychedelisch rhythm & bluesnummer, compleet met dartele fluit, snerpende gitaar, pompend orgeltje en luie (stonede?) zang.
Hey Rudi is een wilde, staccato pompende garagerocker met een brandende fuzzgitaar. Jacques Dutronc’s Le Responsable krijgt van King Khan een soulvolle garagecover met sitar en zwaar grommende fuzzbas. Een heerlijke rauwe en wilde cover! Dr. Ruin-Yer-Life is een soulballad maar dan wel op de King Khan manier, dus uiteraard rauw en bluesy. In dit nummer duiken de fuzzgitaar en lap steel gebroederlijk naast elkaar op.
Vervolgens is de rauw dreunende Stooges-achtige garagerocker I Got Love aan de beurt met zwiepend hard psychedelisch gitaarwerk. Bob Log Stomp (Uncensored) is vervolgens een ongepolijste garagerocker met een gemeen huilende slide en goedkoop, maar swingend, orgeltje.
Ik werd compleet uit m’n sokken geblazen door de spetterende garagesoul van Knock Me Off My Feet en dat werd er niet veel beter op tijdens de primitief bonkende Stooges garage van No Regrets. Are You Serious is voorzien van een demo-achtig geluid hetgeen de rauwheid alleen maar ten goede komt. Dit nummer heeft een hoog Hendrix gehalte met een waanzinnige fuzzgitaar.
Aan de hand van een banjo gaan we vervolgens op de zwaar psychedelische toer in Keep It Simple Stupid. Een “far out” nummer! In de afsluiter van het album, een Duitstalige cover van het Jay Reatard nummer “Hammer I Miss You” onder de naam Hammer Ich Vermisse Dich, klinkt King Khan ineens als de minimalistische Neue Deutsche Welle band Trio, maar dan met een absurde garagetik!!

Het kon mij totaal niets schelen dat deze opnames al 18 jaar oud zijn. Daarvoor spettert en swingt dit album te veel! Een absolute aanrader voor elke garagerock liefhebber maar ook de fans van wilde rhythm & blues kunnen met dit album prima uit de voeten!

https://www.youtube.com/watch?v=gI14B9THMlI

Tracklist:
01. Turkey Ride
02. Fa Fa Fa (Love Song)
03. Come Levitate With Me
04. Hey Rudi
05. Le Responsable
06. Dr. Ruin-Yer-Life
07. I Got Love
08. Bob Log Stomp (Uncensored)
09. Knock Me Off My Feet
10. No Regrets
11. Are You Serious
12. Keep It Simple Stupid
13. Hammer Ich Vermisse Dich

Website: The King Khan Experience


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.