Foto Recensie: The Kik - Boudewijn de Groot’s Voor De Overlevenden & Picknick Live

The Kik – Boudewijn de Groot’s Voor de overlevenden & Picknick Live
Format: 2CD – 2LP / Label: Excelsior Records
Releasedatum: 31 mei 2019

Tekst: Gerrit Schinkel

“Als Boudewijn de Groot zijn oude repertoire niet meer wil zingen, moeten wij het maar doen’. Dat zal The Kik ongetwijfeld hebben gedacht toen ze besloten om een tweetal klassieke albums van Boudewijn de Groot integraal op de plaat te zetten. En integraal met een groot orkest in het theater te gaan spelen. Boudewijn de Groot gaf zelf toestemming. Sterker nog, hij was vol lof en zei zelfs dat The Kik zijn songs nieuw leven gaf.

De twee klassieke albums van Boudewijn de Groot die een nieuw leven krijgen geschonken door The Kik zijn ‘Voor De Overlevenden en ‘Picknick’.  Beide albums werden destijds geproduceerd door Tony Vos en kregen ook een Edison.
Eind mei verscheen het dubbele live-album van The Kik met de integrale uitvoering van de eerder genoemde albums. Volgens zanger Dave von Raven de twee allerbeste albums die ooit in Nederland zijn gemaakt. Voor de live uitvoering door The Kik moesten wel alle orkestarrangementen worden herschreven omdat de originele arrangementen van Bert Paige waren weggegooid(!).

Cd 1, de integrale uitvoering van ‘Voor De Overlevenden’, het tweede album van Boudewijn de Groot uit 1966, bevat ballades en uptempo songs. Bekende nummers als Naast Jou, dat Boudewijn de Groot zelf destijds live vertolkte in een duet met Jan Rot, het overbekende Testament, destijds slechts een B-kantje van een single. Natuurlijk Het land Van Maas En Waal, de grote hit van Boudewijn de Groot, en het fraaie Verdronken Vlinder.

 Cd 2 is andere koek. Het album ‘Picknick’, het derde album van Boudewijn de Groot uit 1968, bevat vooral psychedelische rock en barok. De Groot werd destijds beïnvloed door de flowerpower en The Beatles (‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’). De invloeden van The Beatles zijn ook bij The Kik te horen in songs als Ballade Voor De Vriendinnen Van Een Nacht en Cinderella.
Ook hier weer ballades en uptempo songs. De nieuwe arrangementen zijn zeer fraai zoals b.v. in Canzone 4711 en Mensen Om Me Heen. Eva, De tuin Der Lusten en Megaton, vormen het drieluik ‘Tuin der Lusten’ van Jeroen Bosch.
Het sluitstuk is Prikkebeen, de grote hit van Boudewijn de Groot die hij destijds met Elly Nieman opnam. En diezelfde Elly Nieman is nu ook aanwezig, samen met Jolien Damsma.

Conclusie:
The Kik vertolkt de songs van Boudewijn de Groot met verve, hoewel het hierbij soms even wennen is aan de Rotterdamse tongval van von Raven. De nieuwe arrangementen mogen er ook zijn. Een bezoek aan het theater kan ik aanbevelen.


Tracks:
CD 1
01. Voor De Overlevenden
02. Lied Voor Een Kind Dat Bang Is In Het Donker
03. De Wilde Jager
04. Naast Jou
05. Testament
06. De Vrienden Van Vroeger
07. Ze Zijn Niet Meer Als Toen
08. Zonder Vrienden Kan Ik Niet
09. Het Land Van Maas En Waal
10. Verdronken Vlinder
11. Beneden Alle Peil
12. Ken Je Dat Land

CD 2
01. Picknick
02. Ballade Van De Vriendinnen Van Een Nacht
03. Cinderella
04. Ballade Van Wat Beter Is
05. Tegenland
06. Mensen Om Me Heen
07. Canzone 4711
08. Eva
09. De Tuin Der Lusten
10. Megaton
11. Glazen Stilte
12. Prikkebeen (feat. Elly Nieman en Jolien Damsma)

Line-up The Kik:
Dave von Raven – gitaar, zang
Arjan Spies – gitaar, zang
Paul Zoontjes – keyboards
Marcel Groenewegen – bas
Ries Doms – drums

Website: The Kik


Ook op Blues Magazine ...