Cover

KENTUCKY HEADHUNTERS with JOHNNIE JOHNSON – Meet Me In Bluesland
Format: CD / Label: Alligator Records
Releasedatum: 2 juni 2015

Tekst: Fons Delemarre

Stel: je zoekt een cd met stampende, rockende, goed geproduceerde, niks-aan-de-hand recht-op-en-neer gaande rock-feest-dansmuziek in de beste traditie van de Stones, de Georgia Satallites en Chuck Berry. Dan hoef je je niet meer verder te zoeken. The Kentucky Headhunters (Wie kent ze niet, de langharige baardapen uit Kentucky die al zeker tien cd’s hebben gemaakt…) hebben een cd uitgebracht met nummers die ze opgenomen hebben met Johnnie Johnson, de gelauwerde en door de wol geverfde pianist van Chuck Berry. Johnson is in 2005 overleden, maar de Kentucky Headhunters hadden de opnames die ze in januari 2003 met hem maakten nog op de plank liggen. Live opgenomen in de studio klinken de opnames van de twee dagen durende sessie heerlijk fris, met knauwende, vaak tweestemmige zang. Niet voor de mooiigheid, maar voor de broodnodige energie. Chuck Berry is nooit ver weg, maar als je met Johnnie Johnson speelt is dat logisch. Ook hier geldt weer het aloude adagium “Beter goed gejat, dan slecht gemaakt”. En dus knalt de band erin met Stumblin’, gevolgd door nog tien andere rockers.

Zelfs Little Queenie staat op de cd. Vaak gehoord, maar hier prima gedaan door The Headhunters en Johnson, die lekker doorrammelt op de piano. Het nummer heeft een echte live-feel en wordt energiek, compromisloos en zonder pretenties gespeeld. Zoals het hoort bij dit soort muziek. Dat Johnson op zijn leeftijd geen krachtige stem meer heeft is begrijpelijk en zij hem vergeven. Hij spreekt-zingt met een donkere stem op aandoenlijke wijze She’s Got To Have It. Zelfs met de obligate slow-blues Meet Me In Bluesland komen de Headhunters en Johnson weg. Gewoon goed gedaan. Titels als King Rooster en Shufflin’ Back To Memphis (met prima slide en zang) laten weinig te raden over.

Hoe vaker de aanmoediging “Play it Johnnie!” klinkt, hoe leuker het wordt. Dat de opnames spontaan tot stand zijn gekomen is goed te horen in het instrumentaaltje Fast Train. Met name Johnson krijgt de ruimte loos te gaan zoals in de dagen van zijn album Johnnie B.Bad (met o.a. Keith Richards en Eric Clapton) uit 1992. Twee broers (Fred en Richard Young) en twee neefjes (Greg Martin en Anthony Kennedy), hebben in 2003 samen met Doug Phelps -en natuurlijk Johnnie Johnson- een heerlijke plaat gemaakt. Of zoals ze bij Alligator Records terecht zeggen: ‘Meet Me In Bluesband is a hip-shaking dose of blues, roadhouse R&B and old-school rock ‘n’ roll, with Johnson working his legendary magic on the keys and The Kentucky Headhunters working greasy grooves like they were born to play them. A jubilant set of glorious, good-time music’. Geen woord van gelogen! Dat de zang zo nu en dan aan Harry Muskee doet denken, moeten de Headhunters maar als compliment opvatten…
Favoriete nummers: Stumblin’ en Little Queenie.

Tracks:
01 Stumblin’
02 Walking With The Wolf
03 Little Queenie
04 She’s Got To Have It
05 Party In Heaven
06 Meet Me In Bluesland
07 King Rooster
08 Shufflin’ Back To Memphis
09 Fast Train
10 Sometime
11 Superman Blues

Website:http://kentuckyheadhunters.net/


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.