The Kentucky Headhunters – Live At The Ramblin’ Man Fair
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Alligator Records
Releasedatum: 11 januari 2019

Tekst: Gerrit Schinkel

De Amerikaanse countryrock- en Southern rockband The Kentucky Headhunters wordt in 1968 opgericht als Itchy Brother door gitarist-zanger Richard Young, diens broer drummer Fred Young, leadgitarist Greg Martin en bassist Anthony Kenney. Vanaf 1986 gaat de band verder onder de naam The Kentucky Headhunters. De gebroeders Ricky Lee Phelps (leadzang, harmonica) en Doug Phelps (bas) treden dan toe tot de band.

In 1989 verschijnt ‘Pickin’ On Nashville’, hunsuccesvolle debuutalbum.Van dit album worden meer dan 2 miljoen exemplaren verkocht en de band ontvangt hiervoor een Grammy Award, drie country music awards, een American Music Award en een Academy of Country Music Award.
In de loop van de jaren zijn er de nodige wisselingen in de samenstelling. Bandleden vertrekken, komen weer terug, haken uiteindelijk toch weer af, of wisselen van instrument. In 1990 heeft de band een hit met Oh Lonesome Me, een cover van Don Gibson.

The Kentucky Headhunters toeren veel in de VS en Canada, maar in 2016 komen ze pas voor het eerst naar Europa. Tijdens hun tournee dat jaar in het Vereniging Koninkrijk treden ze ook voor 25.000 enthousiaste fans op in The Ramblin’ Man Fair in Maidstone. Opnamen van het concert in Maidstone verschenen begin dit jaar op het live album ‘Live At The Ramblin’ Man Fair’.

Na de korte aankondiging ‘Ramblin Man hello, it took 50 years to come here, these guys know how to rock and roll’, barst de band los met een zompige en stomende versie van het door Luther Dixon en Al Smith geschreven en voor het eerst in 1960 opgenomen door Jimmy Reed, Big Boss Man. Gedreven zang, bonkende ritmesectie en vlijmscherp gitaarwerk. Na de meerstemmig gezongen melodieuze midtempo bluesrockers Ragtop en Stumblin’ zakt het tempo in de shuffle Shufflin’ Back To Memphis. Greg Martin tovert hier een verschroeiende solo uit zijn gitaar, terwijl de ritmesectie onverdroten door dreunt. Billy Miles’ Have You Ever Loved A Woman, bekend van o.a. Freddie King en Derek & The Dominos, is een lange spetterende slowblues met een intense gitaarsolo. Het tempo gaat weer omhoog in de keiharde midtempo bluesrocker Wishin’ Well, met indringende zang en Greg Martin laat daarna in Walking With The Wolf een vette slide horen. Het ruim zeven minuten durende My Daddy Was A Milkman heeft iets weg van The Marshall Tucker Band, maar dan veel ruiger. Na een verwijzing naar Bo Diddley (‘hey Bo Diddley) eindigt het nummer met een lange drumsolo. In het slotnummer de Beatles cover Don’t Let Me Down, met halverwege een ‘hey Jude’ chorus, is een gastrol weggelegd voor drummer John Fred Young, de zoon van Richard Young.

Op het album staan tenslotte ook drie onlangs ontdekte studio-opnamen uit de legendarische ‘Meet Me In Bluesland Sessions’, die The Kentucky Headhunters op 25 januari 2003 maakten. Opnamen van deze sessies verschenen in 2015 op het album ‘Meet Me In Bluesland’ van The Kentucky Headhunters with Johnnie Johnson. Johnnie Johnson, de vooral van Chuck Berry bekende bluespianist.
De drie onlangs ontdekte nummers uit die sessies zijn de bluesstandaard, de slowblues Rock My Baby, de shuffle Rock ’n’ Roller en Hi-heel Sneakers, de uptempo 12-bar blues van Tommy Tucker. Lekkere strakke versies, met flonkerende pianosolo’s van Johnnie Johnson. Bassist op deze tracks is Anthony Kenney, de toenmalige bassist van The Kentucky Headhunters.

Conclusie:
Het album ‘Live At The Ramblin’ Man’ bewijst dat je voor heerlijke bruisende Southern rock bij The Kentucky Headhunters aan het goede adres bent.


Tracks:
01. Intro
02. Big Boss Man
03. Ragtop
04. Stumblin’
05. Shufflin’ Back To Memphis
06. Have You Ever Loved A Woman
07. Wishin’ Well
08. Walking With The Wolf
09. My Daddy Was A Milkman
10. Don’t Let Me Down

Studio bonustracks:
11. Rock Me Baby
12. Rock ‘n ‘ Roller
13. Hi-heel Sneakers

Line-up:
Richard Young – ritmegitaar, zang
Doug Phelps – bas, zang
Greg Martin – lead gitaar, slide gitaar, zang
Fred Young – drums, percussie, zang

Black Stone Cherry – backing vocals
Bad Touch – backing vocals
John Fred Young – drums (track 10)

Website: The Kentucky Headhunters


Ook op Blues Magazine ...