The John Bull Band – Memphis Money
Format: CD – Digital / Label: 1121753 Records
Releasedatum: 17 januari 2019

Tekst: Peter Marinus

Soms komt er een album voorbij, dat niet sensationeel goed is maar “gewoon” zeer aangenaam klinkt. Dat is ook het geval met het nieuwe album van The John Bull Band uit Montgomery, AL. Deze band staat onder leiding van zanger en harmonicaspeler John Bull en bestaat verder uit gitarist Ed Pickett, bassist James Strankman, drummer Marcus Donerlson en zangeres Peggy Walker.

Het album staat vol met losjes uit de pols swingende blues, die enigszins gebogen gaat onder een wat dunne productie. Ik heb het idee dat het geluid van deze band veel dynamischer had kunnen klinken.

Maar swingen doet deze band wel! Luister maar naar de opener Real Go (Getter), een shuffle, die heerlijk losjes swingt met stuwende drums en de brandende harmonica van John. Ed Pickett is hier voor het eerst, en zeer zeker niet voor het laatst, te horen met een fel priemende gitaarsolo. Een veelbelovende start!
Het tempo gaat daarna omlaag in Memphis Money, dat lui en funky klinkt. Ed Pickett soleert hier zeer ontspannen en weet er zelfs een stukje “I Feel Fine” van The Beatles doorheen te mengen. Ook John laat zich niet onbetuigd en laat zijn harmonica flink brullen.
Too Much Woman is een shuffle in de beste Fabulous Thunderbirds traditie. Het zal je niet verbazen dat Ed’s gitaarspel hier veel weg heeft van dat van Jimmie Vaughan. Peggy Walker is hier voor het eerst te horen op zang. Bring It Home is een slowblues en is dus gewoon een cover van Sam Cooke’s “Bring It On Home To Me”. Hier is het een vocaal duet tussen John en Peggy, waarin wat rommelig gezongen wordt waardoor de cover niet overtuigt.
Vervolgens wordt weer een Thunderbirds-achtige shuffle ingezet in Ain’t Jivin’ No More. Een uptempo rocker, die, qua productie, de nodige dynamiek mist waardoor het nummer enigszins gezapig klinkt. Dat zit in de cover van de Muddy Waters klassieker Can’t Be Satisfied een stuk beter, mede door de rauw pompende harmonica van John.
Ook Rocket 88 is een cover en wel van Jackie Brenston (uit de band Ike Turner & His Kings Of Rhythm). Dit nummer krijgt een losjes swingende, lome uitvoering waarin Pickett weer uitmunt met zijn priemende spel. De cover van het King Cole nummer Gee Baby Ain’t I Good To You is een luie jazzy shuffle met warm, romig spel van Ed Pickett. Ook Peggy Walker is hier weer te horen met een, jammer genoeg, weer wat rommelige bijdrage. In J.B.’s Boogie steelt de pompende harmonica van John de show. De overige bandleden krijgen hier allemaal keurig de ruimte voor een solo, waarbij die van Ed Pickett er bovenuit springt.
De afsuiter My Ship Is Sinking is een verhalend nummer waarin John zijn avonturen als “riverboat captain” vertelt, in eerste instantie begeleid door een akoestische bluesgitaar waarna de rest van de band er later ook bijkomt voor een lui pompende blues.

Nogmaals, we hebben hier te maken voor een aangenaam bluesalbum, dat met een betere productie nog meer had kunnen overtuigen.


Tracklist:
01. Real Go (Getter)
02. Memphis Money
03. Too Much Woman
04. Bring It Home
05. Ain’t Jivin’ No More
06. Can’t Be Satisfied
07. Rocket 88
08. Gee Baby Ain’t I Good To You
09. J.B.’s Boogie
10. My Ship Is Sinking

Website: The John Bull Band