The Jibs – The Jibs (EP)
Format: CD / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 25 maart 2017

Tekst: Bennuman

Heb net de eerste EP van de indie-band The Jibs een aantal keren beluisterd en ik moet zeggen: dit klinkt echt lekker!

Deze vier jongens van The Jibs uit Austin, Texas ontmoetten elkaar oktober 2016 als eerstejaars studenten op de zeilclub van de Universiteit van Texas. Vandaar ook de naam van de band: een ‘jib’ is het voorste zeil van een zeilboot, de fok.

Door de gezamenlijke interesse in muziek begonnen ze direct daarna te spelen maar ook samen muziek te schrijven. Al na een paar weken hadden ze een aantal songs klaar waar ze een demo van maakten. Vervolgens gingen ze de studio in met een digitale EP als resultaat. Van die EP werden eerst twee singles uitgebracht: ‘I’ve Been Low’ en ‘Twisted Game’

Hun inspiratie komt met name van Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan en hun stadgenoot Gary Clark Jr. Goed te horen is dat hun stijl gebaseerd is op zowel de ouderwetse blues-rock als de moderne indie invloeden van Alabama Shakes, Tame Impala en The Black Keys.

Toch heeft deze band een eigen geluid en klinkt zelfverzekerd en authentiek. In een kort gesprek dat ik had met de gitarist/keyboard speler Caden Westmoreland vertelde hij hoe een song meestal tot stand komt.
‘Omdat ze nog maar kort bij elkaar zijn gaat het schrijven van songs op diverse manieren. Zij experimenteren altijd met verschillende mogelijkheden om letterlijk muziek te maken en een song te componeren. Meestal komt de zanger/gitarist Will Clark met een basis idee, bestaande uit een paar akkoorden, een geneuriede melodie en wat tekst, zoals een couplet of een refrein. Elk lid van de band gaat daarmee aan de slag en na verloop van tijd ontstaat een ruwe song. Tijdens repetities worden veranderingen aangebracht zoals meer coupletten, een ‘bridge’ of een ‘middle-eight’, een refrein, etc. waarna een demo gemaakt wordt in hun zelfgebouwde studio in hun studenten appartement. Deze demo is dan de basis, verdere aanpassingen ontstaan tijdens oefensessies. Na enige tijd hebben ze een nummer wat goed bevalt maar vaak ook totaal afwijkt van het oorspronkelijke idee.’

De band bestaat uit Will Clark zang/gitaar, Caden Westmoreland gitaar en keyboards, Roman Parnell op bas en Eric Schueler op drums.

Deze eerste EP bevat zes nummers. Stuk voor stuk goed in het gehoor liggende juweeltjes, afwisselend, mooi geproduceerd en met veel muzikaliteit gespeeld. De song ‘Twisted Game’ hebben zij zelf thuis opgenomen, gemixt en gemastered, de rest van het album is opgenomen, geproduceerd, gemixt en gemastered door Chad Rockwell en Anthony Santonocitos in de Westfall Recording Studio’s in Austen TX.

Ontwerp en artwork is van Anders Belfit, Tyler TX

Ik raad je echt aan om dit album te beluisteren, het is zeer de moeite waard. Als je bedenkt dat tussen hun eerste ontmoeting in oktober vorig jaar en de release van deze EP op 25 maart jl. slechts een half jaar zit, is dit een fantastisch resultaat.
Zelf ben ik behoorlijk onder de indruk van deze jonge band en ben heel benieuwd waar ze in de toekomst mee komen.

Tracks:
01.Twisted Game
02.Talk Of The Town
03.I Found A Gun
04.Back Door Man
05.I’ve Been Low
06.End Of Time

Website: The Jibs

 


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.