The Howlin’ Brothers – Still Howlin’
Format: CD – Digital / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 29 maart 2019

Tekst: Peter Marinus

Bluegrass is een zijtak van de countrymuziek, die in ons land nooit aangeslagen is. Vaak wordt deze technisch perfecte muziek afgedaan als zijnde “oubollig”. Daar hoeven we ons bij The Howlin’ Brothers dus niet druk om te maken want zij hebben ervoor gekozen om hun bluegrass te voorzien van een flink rauw geluid plus de nodige bluesinjecties.

Het trio uit Nashville bestaat uit Dan Swann op de upright bass, Jared Green, zang en gitaar, en Ian Craft, zang, fiddle, mandoline, banjo en bassdrum.

Hun vijfde album opent met Lucky Enough. Een stuwend rauw nummer met de bluesy slidebanjo(!) en huilende harmonica. Het nummer zit vol energie waardoor het best wel eens zou kunnen aanslaan bij fans van Nathaniel Rateliff. De knauwende Dylan-achtige zang voorkomt ook dat dit nummer oubollig zou kunnen gaan klinken.
Broken Hearted Man gaat daarna meer richting de traditionele bluegrass met de snijdende fiddle in de hoofdrol. Een prima deinend nummer. Het geluid van de intiem wiegende ballad Hard Luck And Troubles voert ons terug naar de hoogtijdagen van bands als The Dillards of Country Gazette. Ook hier is de broeierige slidebanjo te horen. Uncle Penn is een uitbundig swingende versie van het Bill Monroe nummer. Af en toe deed dit nummer mij denken aan John Denver’s “Thank God I’m A Country Boy”. Jared Green blijkt in dit nummer ook een begenadigd akoestische gitarist te zijn. De samenzang in het weemoedig zwevende Back Home is ronduit schitterend. In Harmonica Song kan het uiteraard niet missen dat de harmonica hier, samen met de pompende fiddle, centraal staat in een zwierend nummer. Wrapped Around Your Finger is een bluesy mambo waarin de slidebanjo weer opduikt via een indrukwekkende banjosolo.
Ride Old Buck To Water is een bluegrass nummer, dat stamt uit 1930, toen het werd opgenomen door The Skillet Lickers. Een vrijwel instrumentaal nummer, dat er losjes op los galoppeert. Quiet Town is een fragiel schuifelende countryballad met desolaat tokkelende banjo en sfeervol gitaarwerk. De bluegrass in Go Getter klinkt daarna weer behoorlijk bluesy en heeft een stuwend Dylan-achtig geluid. In het zonnige lui swingende Watermelon Bucket Band moest ik meer dan eens denken aan “In The Summertime” van Mungo Jerry. Het trio swingt weer voluit in het stuwende Way Up The Hill met zijn staccato fiddle en “slappende” bas.
Het album wordt indrukwekkend afgesloten met Sing It Up High waarin de vocale kwaliteiten van het trio volop ten toon worden gespreid. Hun samenzang is intens, rauw en vol emotie.

The Howlin’ Brothers bewijzen met dit album dat bluegrass beslist niet oubollig hoeft te klinken. Zij klinken namelijk rauw, swingend en behoorlijk intens!


Tracklist:
01. Lucky Enough
02. Broken Hearted Man
03. Hard Luck And Troubles
04. Uncle Penn
05. Back Home
06. Harmonica Song
07. Wrapped Around Your Finger
08. Ride Old Buck To Water
09. Quiet Town
10. Go Getter
11. Watermelon Bucket Band
12. Way Up The Hill
13. Sing It Up High

Website: The Howlin’ Brothers


Ook op Blues Magazine ...