The Hoodoo Loungers – Head & Heart & Hips
Format: CD – Digital / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 16 maart 2018

Tekst: Peter Marinus

The Hoodoo Loungers is een band uit New Orleans, die met hun tweede album de muziekgeschiedenis van hun woonplaats op zeer respectvolle en authentieke wijze in ere houdt. Dit doen zij door een groot scala aan muziekstijlen te bestrijken zonder overigens een eigen gezicht te verliezen.
De band bestaat sinds 2008 en bestaat uit zangeres Dawnette Darden, zanger Marvin Joshua, bassist Joe Lauro, saxofonist Brian Sears, trombonist Ed Leone, trompetist Gary Henderson, gitarist Michael Schiano en drummer David Giacone.

In het eerste nummer, Down, Down, Down, spat het gospelgeluid er al vanaf het intro uit. Een stuwende swinger met een uiteraard hoog soulgehalte waarin beide zangers excelleren. Ik ben na dit nummer in één bekeerd!! Daarna stapt de band over op de luie shuffle Louisiana Lullaby waarin New Orleans jazz en rhythm & blues een broeierig verbond aan gaan, met ook lichte ragtime invloeden. Joshua is verantwoordelijk voor de soulvolle zang en de blazers zijn te horen met typische hoekige New Orleans riffs. Dan is het tijd voor een stuwend boppende rocker in Glutton For Punishment met soepel baswerk, rockende piano en priemende blazers. De cover van Mississippi John Hurt’s Pallet On The Floor opent als een Bessie Smit-achtige blues met slechts de piano als begeleiding en gaat daarna als een loom swingend New Orleans dixieland nummer verder waarin de blazers uiteraard spetteren.
The Silliest Man is een uitbundig soort tropische swinger waarin de New Orleans mardi gras hand in hand lijkt te gaan met haast Braziliaanse swingmuziek. Randy Newman’s Down In New Orleans heeft hetzelfde zwoele geluid als Peggy Lee’s “Fever”. Een zwoele jazz ballad met een loom stuwende bas en brushes. Dan krijgen we een prima voorbeeld van een New Orleans funknummer in Take It Along The Way met sompige lome grooves en zeer soulvolle zang van Darden en een snijdende gitaarsolo. Runnin’ From The Loup Garou gaat meer richting de New Orleans rhythm & blues maar wel weer met die typische hoekige swing waardoor er toch weer een funky geluid tevoorschijn komt.
Mademoiselle Madeleine is een subtiel mid-tempo soulnummer met een licht funkritme. Vreemd genoeg deed dit nummer mij aan de Engelse band Kokomo denken. De cover van het Roberta Flack nummer Reverend Lee begint met een Tina Turner-achtig intro van Darden en gaat verder als een broeierig funky nummer. Pick Of The Pickers is een Lee Dorsey-achtig soulnummer waarin het funky New Orleans geluid ook weer aanwezig is. A Brand New Day (In New Orleans) is een zwoele lofzang op New Orleans dat hetzelfde weldadige gevoel geeft als destijds gebeurde met “Save The Last Dance For Me” van the Drifters. Hail To The Raggedy Man is een heerlijk loom feestnummer en tevens de afsluiter van dit album.

Ik ben behoorlijk onder de indruk van de zeer respectvolle en soulvolle wijze waarop deze band de muziek uit hun woonplaats New Orleans voorbij laat komen.


Tracklist:
01. Down, Down, Down
02. Louisiana Lullaby
03. Glutton For Punishment
04. Pallet On The Floor
05. The Silliest Man
06. Down In New Orleans
07. Take It Along The Way
08. Runnin’ From The Loup Garou
09. Mademoiselle Madeleine
10. Reverend Lee
11. Pick Of The Pickers
12. A Brand New Day (In New Orleans)
13. Hail To The Raggedy Man

Website: The Hoodoo Loungers