The Holmes Brothers - Brotherhood

The Holmes Brothers – Brotherhood
Alligator ALCD 4957

Cosmox.nl, BluesCD’s online bestellen

Door Bert Lek

In juli 1990 sloeg het eerste Europese optreden in Peer, België in als de bekende bom. Alle aanwezigen in de tent van het Belgium Rhythm & Blues festival stonden na afloop aan de grond genageld door het geweldige optreden van de gebroeders Holmes, Sherman op bas en zang en Wendell, gitaar en zang, Popsy Dixon achter de drumkit en Gib Wharton pedal steel gitaar. Smerige juke joint blues- en prachtige gospelnummers, die zodanig werden voorzien van een ander jasje, dat het een heel nieuw nummer werd, alle andere artiesten ten spijt dat jaar en dat waren niet de eerste de beste; o.a. Dr. John, Ronnie Earl en Etta James. Er werd maar over één groep gesproken dat weekend: The Holmes Brothers! Wharton verliet daarna jammer genoeg de band en dat was toch een stapje achteruit. Het trio was geboren.

Nu ruim twintig jaar later verschijnt hun elfde studio CD en hoewel de mannen al een respectabele leeftijd hebben bereikt is er van indutten geen sprake. Van de veertien nummers schreef Wendell (W) er zes en Sherman (S) twee nummers. Er wordt vrolijk geopend met het up-tempo nummer “Stayed At The Party” (W). Vervolgens het in bijna a capella gezongen “I Gave Up All I Had” Van Ted Hawkins met de prachtige samenzang van het trio en de kracht van de stemmen komen hier mooi tevoorschijn en ze worden subliem begeleid door Chris Bruce op gitaar.

De in de liner-notes genoemde Glenn Patscha, die op bijna alle nummers de piano en/of orgel voor zijn rekening neemt, hoor ik hier echter niet op terug. “Passing Through” (S) en “You’ve Got To Lose” van Ike Turner zijn weer lekker swingende nummers met John Ellis op de sax, die het zo heerlijk laat “grooven”. Daarna volgen de rustpunten van deze uitstekende CD met “Lickety Spliy” (W) en “Soldier Of Love”
Vervolgens is het album zorgvuldig en vakkundig afgemaakt met de nummers “Gone For Good” (W) “Loving You From Afar”(W), “My Word Is My Bond” (W) het mooie donkere, sombere “Drivin’ In The Drivin’Rain” van Curtis Salgado, “My Kind Of Girl” van Bell en Booker T Jones, “Darkest Hour” (W) en het kortste nummer van de CD “Last Man Standing”(S).

Ze passen mooi in het concept, dat de mannen voor ogen stond, maar alleen valt de traditionele gospel “Amazing Grace” van ruim zeven minuten uit de toon. Het is het enige gospel nummer van dit album.
Bovendien is de uitvoering op de CD Jubilation uit 1992 met Gib Wharton een klasse beter. De eerste albums bevatten een enkele bluesklassieker, die zorgvuldig door de mannen omgebouwd werden tot iets heel moois, maar dat kom je op deze cd niet tegen.

Desondanks is het een prima schijfje geworden met prachtige vocalen en prima begeleiding, die de mannen ten diensten staan.

De Holmes Brothers zijn te zien in de maand november 2013:
Donderdag 28 november North Sea Jazz club Amsterdam
Vrijdag 29 november Mezz Breda


Ook op Blues Magazine ...