The Hoax - Big City Blues

The Hoax – Big City Blues
Label: Credible Records / Releasedatum: 19 augustus 2013

Cosmox.nl, BluesCD’s online bestellen

Tekst: Patrick Struijker Boudier (http://twitter.com/p_okee)

Damn. En nog een keer damn. De nieuwe studioplaat van The Hoax Big City Blues – hun eerste in 15 jaar – komt harder aan dan 10 dubbele espresso’s achter elkaar. Move over Blues: the Boys are back!

Het leek er even op dat The Hoax – behalve sporadisch wat live-optredens – niet meer actief zouden zijn in de studio. Maar zie, de wonderen zijn de wereld nog niet uit. 19 augustus verscheen de nieuwe studioplaat Big City Blues, 15 jaar na hun laatste. Alsof de tijd nooit heeft stilgestaan: the boys beuken met de energie van een Duracell-konijn op nieuwe batterijen de stereo uit.

Gitaristen Jon Amor en Jesse Davey jutten elkaar weer ouderwets op, Hugh Coltman is weer ruig op vocals en bluesharp en Robin Davey en Mark Barrett leggen op respectievelijk bas en drums een stevige ritmische bodem waarop de band kan excelleren. En dat allemaal dankzij crowdfunding (of pledge) waarbij de fans een bijdrage konden doen. In no-time was het bedrag bij elkaar en het is daarom mooi te horen dat in Pledge Giver Blues The Hoax hun dankbaarheid toont door de namen van de gulle fans te noemen.

Maar dat is het laatste nummer van de plaat. Natuurlijk is er ook een begin van de plaat en hoe! Als er al enige twijfel bestond of The Hoax ‘het’ na al die jaren nog zou hebben, dan wordt die twijfel resoluut de bodem ingeslagen met Hipslicker. Een ouderwets voortjakkerende track met strakke vocalen en brullende gitaren. U wilt meer scheuren? Prima. Doen we het een tandje hoger met City Blues en Let It Shine. Let It Shine is doorstomen en ruikt naar The Black Keys. City Blues heeft een huilende Hugh Coltman op bluesharp en een scheurend tempo. Iedereen die stil blijft zitten bij dit nummer, mag wat mij betreft naar de dokter voor onderzoek. Jammer is wel dat de bluesharp niet zo heel vaak te horen is op het album. Dat had van mij wel meer gemogen.

Na de eerste drie brullende tracks is het even gas terugnemen met de (relatief) rustig nummers Stick Around en Two Steps Back, maar het rustige duurt niet lang. Can’t Do Right for Doing Wrong, een ‘ouderwetse’  twaalfmatenblues, breekt de boxen erg fijn open. Ook Keep on Messin’  – met wederom Hugh Coltman op bluesharp – stuitert ook heerlijk. En is de blueskoek dan op? Nee. Het zompige Talk Is Cheap, het vrolijke Roll on Up, het overstuurde Give Me a Drink en de lome Franse (!) blues Tes Nuits Insolits vormen het smakelijke tweede deel van de plaat. De dankbetuiging aan de fans – het al eerder genoemde Pledge Giver Blues – is een opgewekte bluesjam van ruim zeven minuten.

Damn. En nog een keer damn. De nieuwe studioplaat van The Hoax Big City Blues – hun eerste in 15 jaar – komt harder aan dan 10 dubbele espresso’s achter elkaar. Aanschaffen! Blindelings!

01 Hipslicker
02 City Blues
03 Let It Shine
04 Stick Around
05 Can’t Do Right for Doing Wrong
06 Two Steps Back
07 Keep on Messin’
08 Talk Is Cheap
09 Roll on Up
10 Give Me a Drink
11 Nuits Insolites
12 Pledge Giver Blues

Website: www.thehoax.co.uk

TOUR DATES
Saturday August 24th Netherlands: Huntenpop
Wednesday 28th The Railway Winchester
Thursday 29th August Devizes Corn Exchange
Saturday 31st August Westerpop Netherlands
Monday 2nd September Oxford The Bullingdon
Wednesday 4th September Guisborough R&B Club
Thursday 5th September Edinburgh Voodoo Rooms
Friday 6th Newark Blues Festival
Saturday 7th September Netherlands
Sunday 8th September Putney Half Moon
September 9th St Helens Citadel
September 10th Bury The Met


Ook op Blues Magazine ...