The Heat – Matatoro EP

Recensie: The Heat – Matatoro EP
Release datum: 19 juni
2015. Kroese Records

Tekst: Patrick Struijker Boudier (http://twitter.com/p_okee)

Kroese Records heeft een tweede worp. Was het vorige keer een all-female band uit Nijmegen, deze keer is het all-male band uit Arnhem: The Heat. De tweede EP van de Arnhemse blues/garagerockband heeft een voller geluid dan de eerste EP. 5 zelfgepende tracks die lekker uit de stereo rammelen.

The Heat is een sixties & seventies blues/garagerockband uit Arnhem met een stevige live-reputatie. De band bestaat uit Stefan Tim (zang, bluesharp, orgel), Tijn Jongedijk (gitaar/backing vocals), Ruben Enklaar (bas) en Wouter Voogsgeerd (drums). In 2012 brachten ze hun debuut EP  The Heat 7’ uit op 7 inch vinyl. In oktober 2013 was de band support-act op de releaseparty van Black Bottle Riot in Doornroosje. BluesMagazine schreef destijds: ‘Ik begrijp wel waarom BBR deze band als support-act heeft gevraagd, want als er een groep is die het ADHD-niveau van eerstgenoemde band benadert, dan is het wel deze groep. The Red Devils meets the Doors op speed. Stevige spierballenrock met een bluesinslag en een flinke toet psychedelica.’

Eerdergenoemde beschrijving gold al voor hun eerste EP al en klopt nog steeds op de tweede EP Matatoro nog steeds. Het geluid is daarentegen wel beter. Waar de eerste EP nog wat ‘dun’ klonk, is deze release voller en strakker. Matatoro is opgenomen in de studio van Pablo van de Poel van Dewolff en daar is alles analoog opgenomen. Het enige jammere is wellicht dat Stefan Tim weinig te horen is op zijn bluesharp tijdens deze release. De keren dat ik ze live heb gezien, zoog hij namelijk een gemeen harpspel bij elkaar.

The Heat Live @ Brigant Arnhem

Waarom The Heat als tweede release op Kroese Records? Henk Visser van muziekspeciaalzaak Kroese: ‘We zijn echt superblij met de samenwerking met The Heat. De band maakt muziek die klinkt alsof deze rechtstreeks uit de jaren 60, begin jaren zeventig komt, maar is daarnaast ook absoluut helemaal van deze tijd. Wat ik vooral ook zo bijzonder aan The Heat vind, is dat zij live zo ontzettend goed zijn. The Heat is typisch weer zo’n band die bewijst dat er veel mooie muziek hier in de regio gemaakt wordt.’

Tumblin’ is de eerste track en stampt meteen fijn de boxen uit. Het gitaarrifje lijkt weliswaar erg sterk op het middenstuk van Knights Of Cydonia van Muse, maar dat maakt het nummer er niet minder lekker om. Snowing for Hours is een langzaam nummer met een broeierig orgeltje. Prima song maar ik hoor de boys toch liever stevig uit de hoek (en stereo) komen. Dat komt helemaal goed in The Sign dat hard, heel hard binnenknalt. Matatoro is ouderwetse rockabilly, terwijl Way down into the Valley een breed uitgesponnen psychedelische song van ruim 7 minuten is. Alsof de tijden van The Doors weer herleven.

the heat

Matatoro van The Heat is een volwassen stap voorwaarts vergeleken met hun eerste EP. Voor wie de band live aan het werk wil zien – geloof me, dat wil je – vrijdag 19 juni is de releaseparty in Luxor Live Arnhem en donderdag 23 juli treden ze op met de Zomerfeesten op het Valkhof in Nijmegen.

1. Tumblin’ (3:12)
2. Snowing for Hours   (4:11)
3. The Sign   (4:20)
4. Matatoro   (6:06)
5. Way down into the Valley   (7:32)

Websites:
http://theheat1.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/TheHeatNL
http://kroeserecords.nl/


Ook op Blues Magazine ...