The Goon Mat And Lord Benardo – Take Off Your Clothes
Format: CD – LP – Digital / Label: Voodoo Rhythm Records
Releasedatum: 5 januari 2018

Tekst: Peter Marinus

Als je je af mocht vragen hoeveel kabaal twee personen kunnen maken dan ben je met dit album op het juiste adres. Via dit album van het duo The Goon Mat And Lord Benardo uit het Belgische Luik, krijg je een overdosis van keiharde rauwe garageblues voor geschoteld. En het merendeel van de nummers op het album bestaat uit boogies!!!
The Goon Mat heet eigenlijk Matthias Dalle en is een old-school bluesgitarist, die tegenwoordig zijn Elmore James geluid flink vermengt met de sound van Iggy Pop en zijn Stooges. Lord Benardo is de artiestennaam van Fabian Bennardo, die hier verantwoordelijk is voor scheurend harmonicawerk.
Het is niet verwonderlijk dat Jim Diamond (o.a. van The Dirtbombs en The White Stripes) zich aanbood om dit boogie geweld te produceren. En het mag gezegd worden, het eindresultaat is werkelijk verbluffend goed!

Meteen vanaf het begin wordt de boogie ingezet in Because Of You. Met rauwe gitaar riffs, vervormde zang en scheurende harmonica. Het resultaat is een genadeloos rauwe swinger. Rust wordt je niet gegund want de volgende boogie staat al weer voor de deur. Dit keer in de vorm van de rauwe fuzzboogie Get Down With You. Een boogie waar de geiligheid vanaf druipt. Niet bepaald fijnzinnig maar daarom des te lekkerder.
En de boogie dendert maar door met Conception Of The Blues. Dit keer met een nog vunziger geluid. De boogie is hier compleet ondergedompeld in een fuzz bad. Zelfs Jon Spencer zou onder de indruk zijn van dit geweld. Je raadt het al! Nog een boogie! Tonight Is The Night, een boogie van het vieze dreunende soort met een werkelijk verpletterende gitaarsolo.
In de monotoon rockende boogie Take Off Your Clothes probeert het duo ons te verleiden om ons van onze kleding te ontdoen. Ik mag dan zwaar onder de indruk van al dit magistrale boogie geweld zijn, maar er zijn natuurlijk grenzen….
Tried is een rustpunt op dit album maar dan wel een onheilspellende met huilende harmonica en donker hallucinerend gitaarwerk. Met Dance With Me is de boogie weerr terug. Een primitief swingende boogie met pompende harmonica en gitaar.
Lille Girl lijkt in de verte wel op een George Thorogood boogie maar dan wel eentje die verzuipt in de fuzz met als resultaat een massief gonzende fuzzboogie! Babe is een lomp bonkend bluesnummer met brandende gitaarriffs. The Goon Mat’s gitaar ontploft hier nog net niet. Een nieuw fenomeen duikt op in Show Me The Way. Hier lijkt de garage gospel te zijn geboren. Een opwindend swingend nummer, ondergedompeld in een echo bad.
In het laaste nummer, Voodoo Got Me, krijgen we dus antwoord waar de boogie bezetenheid van dit duo vandaan komt. In de vorm van een onheilspellend rockabilly trash nummer blijkt dus dat de “boogie vloek” over hen is uitgeroepen.

Ik durf hier gerust te zeggen dat we hier te maken hebben met een aanwinst voor het garageblues genre. Hard en meedogenloos en bovenal…..smerig!!!


Tracklist:
01. Because Of You
02. Get Down With You
03. Conception Of The Blues
04. Tonight Is The Night
05. Take Off Your Clothes
06. Tried
07. Dance With Me
08. Lille Girl
09. Babe
10. Show Me The Way
11. Voodoo Got Me

Website: The Goon Mat And Lord Benardo