The Gold – The Gold
Format: CD – Digital / Label: Mean Disposition Records
Releasedatum: 17 mei 2019

Tekst: Peter Marinus

Mijn rockhart maakt spontaan een huppeltje want Johnny Thunders en zijn Heartbreakers zijn helemaal niet dood! Welnee! Hun geluid leeft “gewoon” voort in de Spaanse band The Gold uit Madrid.

De band bestaat uit de rockers Kurt Baker (zang, gitaar), Marky Las Vegas (zang, bas), Oky Von Stoky (drums) en Mark O’Flaherty (gitaar) en hun debuutalbum staat vol net zeer energieke en rauwe garagerock waarin het geluid van de al genoemde Johnny Thunders & The Heartbreakers maar ook The New York Dolls en The Saints (in hun beginperiode) volop te horen is. Rauwe punkachtige klanken dus maar altijd voorzien van een aanstekelijke melodie.

Zoals in de opener Fallen Angels Stroll waarmee de band er gelijk vol tegenaan knalt. Nietsontziende rock met snauwende zang en smerige gitaarriffs waar Johnny Thunders trots op zou zijn.
Gimme Your Love grijpt overduidelijk terug op het Heartbreakers geluid. Een nummer met een lui, nonchalant en vooral smerig rockend geluid. Ook deze Spaanse band wil ons een “kiss” geven net zoals de New York Dols dat in 1973 ook al deden met hun “Looking For A Kiss”.
De energie van The New York Dolls wordt in Trouble To Trouble vermengd met de power van the Who’s “My Generation” met een razende rocker vol verschroeiend gitaarwerk tot gevolg. De Fats Domino klassieker Blue Monday wordt door de band onherkenbaar verbouwd tot een vunzige Dolls rocker, die er echt uitgespuugd wordt.
Zonder gas terug te nemen dendert de band verder met de stomende rocker Cranky Little Maryanne, die in de verte enigszins op “Hello Josephine” van The Scorpions lijkt. In de koortjes zijn ook wat Ramones invloeden te horen, hetgeen de feestvreugde alleen maar verhoogt. Het gaspedaal wordt in Cookie Cutter World even met rust gelaten voor een Stones-achtig nummer.
Nadat ze weer op adem gekomen zijn ragt de band weer primitief verder met de staccato riffs van You Better Run. De Rolling Syones hadden hun “Dead Flowers” en The Gold hebben hun eigen Dead Roses. Een nummer waarin Keith Richards riffs gecombineerd worden met het punky Heartbreakers geluid. De band ragt maar door. Zo schieten het smerige Back To The Road en het hoekige stampende, maar oh zo aanstekelijke, Anyway You Want It voorbij.
De afsluiter van het album, de ballad On The Streets Again met een piano in de hoofdrol had wat mij betreft achterwege mogen blijven want dit nummer doet teveel afbreuk aan de rest van het album.
Het geluid van de garagepunk van eind jaren ’70 is weer helemaal terug met dit zeer overtuigend rockende album van The Gold.


Tracklist:
01. Fallen Angels Stroll
02. Gimme Your Love
03. Trouble To Trouble
04. Blue Monday
05. Cranky Little Maryanne
06. Cookie Cutter World
07. You Better Run
08. Dead Roses
09. Back To The Road
10. Anyway You Want It
11. On The Streets Again

Website: The Gold