The Gloaming – The Gloaming  3
Format: CD – LP – Digital /Label: Real World Records
Releasedatum: 22 februari 2019

Tekst: Paul Op den Kamp

De hoes vangt al iets van de sfeer van de muziek. Een fantasie van een persoon die haast op het randje van de wereld lijkt te bestaan. Onduidelijk wat hij van plan is of was met die bijl. Draagt de scene een gevoel van schuld in zich? Ligt er niet het gevoel van onmetelijk verdriet of melancholie? Is de afbeelding ergens ook niet een tikje ongemakkelijk of ronduit eng….?

Op haast dezelfde wijze kan de muziek van de Ierse band The Gloaming worden omschreven. Zoals de titel al doet vermoeden is dit hun derde album. De versmelting van traditionele folk, jazz en postrock is een even vreemde, wonderlijke maar prettige fusie. Een wereld vol wonderschone melodieën gloeien langzaam op. Waar de nieuwerwetse invloeden zorgen voor een onderhuidse spanning die gedoseerd ingehouden blijft. Er wordt gedurende het gehele album een complexe boog qua spanning en dynamiek aangehouden die nooit tot volledige eruptie komt. Daarin lijken de Ieren op het IJslandse instituut Sigur Ross, ook zij hebben die specifieke stijl die haast niet te typeren valt.
Dat er ook gezongen wordt in het Iers (Gaelic) is nog een traditioneel element op de soms zo moderne muziek. Wat het gevoel van bovennatuurlijkheid alleen versterkt. De teksten over de muzieknoten vormen zo een totaal eigen wereld. Een mooie, sprookjesachtige plek.

Muziek van en voor fijnproevers, dat zeker. Liefhebbers van authentieke blues moeten ver weg blijven van dit prachtige experiment, voor fans van Sufjan Stevens, Brian Eno en Gavin Bryars verplichte aanschaf. Genres die ogenschijnlijk veruit elkaar liggen kunnen samen de meest unieke klanken opleveren.


Tracklist:
01. Meáchan Rudaí (The Weight of Things)
02. The Lobster
03. Áthas (Joy)
04. The Pink House
05. Reo
06. The Old Road to Garry
07. Sheehan’s Jigs
08. My Lady who has Found the Tomb Unattended
09. Doctor O’Neill
10. Amhrán na nGleann (The Song of the Glens)

Bandleden:
Martin Hayes – viool
Iarla Ó Lionáird – toetsen,zang
Caoimhin Ó Raghallaigh – viool
Dennis Cahill – gitaar
Thomas Bartlett – piano

Website: The Gloaming


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.