The Franklin Electric – In Your Head (EP)
Format: CD / Label: Nettwerk – V2 Records
Releasedatum: 2 augustus 2019

Tekst: Peter Marinus

Getormenteerde popmuziek, vol emotie en soms ook vol bombast, is zo langzamerhand een genre geworden dat wereldwijd ontzettend populair geworden is. Kijk maar eens naar de successen van bands als Snow Patrol, Coldplay of zelfs onze eigen Duncan Laurence.

Ook in Canada heeft dit genre toegeslagen en wel in de persoon van de band The Franklin Electric. Deze band wordt door de pers steevast in het hokje “indierock, folk en alternative rock” weggestopt. Ik kom op deze EP slechts sporadisch wat lichte folkinvloeden tegen en met genres als “indie” en “alternative” weet ik mij sowieso geen raad.

Zo is in de opener Made It Up In Your Head al helemaal niets van folk te horen. Dit is echter wel een aangenaam deinend popnummer met smachtende, en dus emotionele, zang, sprankelend gitaarwerk en een erg aanstekelijk refrein. Een nummer, dat zijn weg naar de “getormenteerde” popliefhebbers zeker zal vinden. In de fragiele, intieme ballad I’ve Been Here Before zijn wel folkinvloedcen te vinden. Een nummer met een tokkelende akoestische gitaar, zacht zwevend toetsenwerk en prachtige, hemelse zang. Die hemelse, meerstemmige, zang keert terug in het intieme I Know You, You Know Me. My Home gaat weer richting het werk van Snow Patrol en dus hebben we hier weer te maken met een sfeervol nummer met zacht tikkende percussie en warme synthesizerklanken.
De afsluiter van de EP, If I Knew, is een statige ballad, compleet met een trap-orgel, zang, zwevende soundscapes en sporadisch wat percussie. Een nummer dat ook in de Snow Patrol en Coldplay hoek thuishoort.

Ik voorspel dat The Franklin Electric met hun sfeervolle intieme pop hoge ogen gaan gooien in ons land. Ga ze maar eens beluisteren want op 30 oktober staat de band in Paradiso.


Tracklist:
01. Made It Up In Your Head
02. I’ve Been Here Before
03. I Know You, You Know Me
04. My Home
05. If I Knew

Website: The Franklin Electric

30.10 – Paradiso, Amsterdam


Ook op Blues Magazine ...