The Flaming Mudcats – Cut Loose
Format: CD / Label: Mudcat Music Records
Releasedatum: 8 november 2018

Tekst: Peter Marinus

The Flaming Mudcats is een band uit Auckland, Nieuw-Zeeland, die met dit nieuwe album aan haar derde album toe is, na in 2011 “Give You What You Wanted” en in 2013 “Mistress” te hebben uitgebracht. De band bestaat daarbij ook nog eens tien jaar en bestaat uit Craig Bracken (zang, harmonica), Doug Bygrave (gitaar), Ian Thomson (drums) en Johnny Yu (bas).

Het merendeel van het album bestaat uit nummers, die hoorbaar beïnvloed zijn door bands als The Fabulous Thunderbirds en The Paladins. Een mix van blues en rhythm & blues dus en dat is de stijl waarin deze band het lekkerst klinkt. Zo krijgt Lightnin’ Slim’s Rooster Blues een lekker ontspannen cover met een nonchalant rauw geluid waarin de hard huilende harmonica van Craig uitblinkt. Ook het loom deinende Cut Me Loose zou zo maar van The Fabulous Thunderbirds geweest kunnen zijn, terwijl de melodie in de verte ook iets van “One Night With You” van Elvis weg heeft. Ouderwetse rhythm & blues met bijtend gitaarwerk.

Trying To Get Ahead is een lekker rauw pompende boogie met de huilende harmonica en de hard priemende gitaar in een centrale rol. Getaway is een luchtig swingende shuffle, die zowel aan “Got My Mojo Working” als aan “Buzz Buzz A Diddle It” van Matchbox doet denken. De Thunderbirds stijl is weer terug in de rockende rhythm & blues van Hey Margarita dat door de Spaanstalige tekstgedeeltes ook aan Los Lobos doet denken. Een feestelijke swinger. Show Me Some Love is een ongenadig swingende jumpblues met een hecht swingende ritmesectie, warm huilende harmonica en rockende gitaar. De slowblues Sneakin’ Around is een cover van het Jessie Mae Robinson nummer en is voorzien van een warm jazzy geluid. In het funky en hoekig rockende Welcome To My Blues treedt een, mij onbekende, blazerssectie aan.

De band probeert ook wat andere muzieksoorten uit zoals in de opener Moving To The Country. Een funky blues, die ook soulinvloeden bevat. Dit nummer blijft (te) netjes binnen de blueslijntjes en daar verandert de rauw pompende harmonica niets aan. In Why Why blijkt dat de band zich toch niet helemaal thuis voelt in het funky blueswerk want ook dit nummer blijft wat aan de matte kant. Missed My Chance is een lichtgewicht nummer waarin wel wat bluesinvloeden zitten maar dat toch door de gepolijste Americana invloeden te veel gedomineerd wordt. De afsluiter van het album, Cry No More, is een ballad met een hoog countrygehalte en met een wederom iets te gepolijst geluid.

The Flaming Mudcats doen hun naam het meeste eer aan in de rockende bluesnummers op dit album. Als ze zich in het vervolg iets meer op die stijl focust en de funky bluesnummers achterwege laat ben ik er van overtuigd dat een overtuigend album er in de toekomst wel in zit.

Tracklist:
01. Moving To The Country
02. Rooster Bues
03. Why Why
04. Cut Me Loose
05. Missed My Chance
06. Trying To Get Ahead
07. Getaway
08. Hey Margarita
09. Show Me Some Love
10. Sneakin’ Around
11. Welcome To My Blues
12. Cry No More

Website: www.theflamingmudcats.com