Foto Recensie: The Electrophonics - Restless - Live! (EP)

The Electrophonics – Restless –  Live! (EP)
Format: CD – Digital / Label: Retro Swing Records
Releasedatum: 16 november 2017

Tekst: Peter Marinus

Uit het zuiden van ons land, Limburg, komt de formatie The Electrophonics. Deze band heeft inmiddels al een behoorlijke reputatie opgebouwd in de vaderlandse bluesscene. En terecht mag ik wel zeggen want als deze band iets bewijst met hun nieuwe EP is het dat ze inmiddels zijn uitgegroeid tot een geoliede bluesmachine.
De band bestaat uit Stephan Hermsen (zang, gitaar en harmonica), Ronald Roodbol (upright bass),. Mo Gomez (gitaar), Ivo Sieben (piano en Hammond), Marc Gijbels (drums), Evert Hoedt (bariton sax) en Wim Crijns (tenor sax).
De EP werd live opgenomen in de Muziekgieterij in Maastricht en de productie was in handen van Rob Driessen, onder andere bekend van zijn werk met The Paladins. The Electrophonics zijn overduidelijk beinvloed door de 50’s rhythm & blues en jump blues en zij gieten hun invloeden in een Fabulous Thunderbirds-achtig geluid.

De mannen knallen er gelijk stevig in met de rhythm & blues shuffle Too Long waarin de huilende harmonica prima combineert met de blazers. Mo Gomez is prima op dreef in dit nummer met zijn Jimmie Vaughan-achtige spel. The Edge Of Time is een luchtig swingend nummer met licht funky touch. Het gitaarwerk is hier hard snijdend en af toe zelfs twangend. Verrassend is de reggae break in dit nummer.
Het op volle toeren swingende Restless is een rocker, die de beste elementen uit de muziek van bijvoorbeeld The Fabulous Thunderbirds, Ronnie Earl en The Paladins combineert.

In de lui swingende shuffle Nothing Is Like It Seems is de voorliefde voor 50’s r&b en jump blues duidelijk hoorbaar. Mo Gomez laat een heerlijke laidback gitaarsolo horen en ook de Hammond van Ivo Sieben eist een hoofdrol op. Die Hammond is ook overduidelijk aanwezig in Blue Peanuts. Een nummer waarin een John Lee Hooker-achtige boogie een zeer gelukkig huwelijk aan gaat met de 50’s r&b. Een onweerstaanbaar pompend nummer met heerlijk soulvolle blazers.
De EP wordt swingend afgesloten met nog een r&b shuffle, Two Steps, waarin Mo Gomez schijnbaar nonchalant een prima solo aflevert en waarin Stephan Hermsen zijn harmonica lekker laat scheuren.

De Limburgse Electrophonics bewijzen met deze EP dat het zeer terecht is dat ze tot de Nederlandse blues top horen.

The Electrophonics - The Edge Of Time - Live!


Tracklist:
01. Too Long
02. The Edge Of Time
03. Restless
04. Nothing Is Like It Seems
05. Blue Peanuts
06. Two Steps

Website: The Electrophonics


Ook op Blues Magazine ...