The Devil Makes Three – Chains Are Broken
Format: CD – Digital / Label: New West Records
Releasedatum: 24 augustus 2018

Tekst: Peter Marinus

Dit duivelse trio is al toe aan haar zesde album en is, schandalig genoeg, nagenoeg onbekend in ons land. Dat in tegenstelling tot de USA waar al menig album van The Devil Makes Three doordrong tot de Billboard Top Bluegrass Album Charts. En dat is op zich ook wel weer wat vreemd want de muziek van dit trio uit Santa Cruz, CA, heeft op dit album totaal niets met bluegrass te maken. Wel met Americana en, nog specifieker, met een mix van folk, rock & roll, country en blues.
Pete Bernhard (zang, gitaar, bas), Lucia Turino (staande bas, zang) en Cooper McBean (baritongitaar, gitaar en zang) debuteerden al in 2002 en worden op hun nieuwe album geholpen door Stefan Amidon (percussie, drums, mellotron, piano en harmonium), terwijl Tedd Hutt (uit de band Flogging Molly) tekende voor de productie.
De Americana van The Devil Makes Three onderscheidt zich van andere acts uit het genre door een luchtig en aanstekelijk geluid. Een geluid, dat meerdere malen doet denken aan het oude solowerk van T-Bone Burnett.

Het trio opent met Chains Are Broken, een lome Americana song met zacht twangende gitaar en prima meerstemmige zang. Nergens klinkt dit nummer te zoetsappig doordat er een constant bluesy geluid in dit nummer zit met bovendien een meebrulbaar refrein. In Pray For Rain heeft de rockabilly de overhand met soepel boppende bas en hard twangende gitraar. Hier steken de T-Bone Burnett invloeden voor het eerst de kop op. Paint My Face is een lui deinend nummer met zwevend toetsenwerk. Een mix van folk, rock & roll en country. In Can’t Stop zit een swingend 50’s pop geluid. Een zonnig, opgeruimd nummer met bluesy gitaarwerk.
Need To Lose is een al even opgeruimd Americana nummer waarin het geluid van the Blasters te horen is. Dus worden rockabilly, country en rhythm & blues weer succesvol gemengd met een felle priemende gitaarsolo. Daarentegen is All Is Quiet een desolaat traag nummer met bijbehorende diep twangende gitaar. Bad Idea is een stuwende rocker met zowel rauwe gitaarriffs als priemende gitaar. En wederom die aanstekelijke meerstemmige zang.
Deep Down is een bluesy stampende swinger waarin ook de nodige rockabilly terug te vinden is. Het nummer deed mij af en toe aan Manfred Mann’s “5-4-3-2-1” denken. In de stemmige folky ballad Native Son doet de meerstemmige zang zelfs bij vlagen aan Peter, Paul & Mary denken.
Na de zonnige countryrock in Castles wordt het album afgesloten met het loom deinende, Dylan- achtige (de zang), Curtains Rise.

Een album met een zeer aanstekelijk Americana geluid, dat best wel eens in ons land zou kunnen aanslaan. In elk geval heb ik er weer een album bij, dat ik voor mijn plezier ga opzetten.


Tracklist:
01. Chains Are Broken
02. Pray For Rain
03. Paint My Face
04. Can’t Stop
05. Need To Lose
06. All Is Quiet
07. Bad Idea
08. Deep Down
09. Native Son
10. Castles
11. Curtains Rise

Website: The Devil Makes Three


Ook op Blues Magazine ...