Foto Recensie: The Delta Saints – The Delta Saints

The Delta Saints – The Delta Saints

Formaat: CD/ Label: DixieFrog Records / Distributie: Harmonia mundi / Release: 2011
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Gerrit Schinkel

In mijn cd speler ligt de cd The Delta Saints, een cd die speciaal voor de Europese markt is gemaakt en nummers bevat van twee ep’s die in de VS zijn uitgebracht, n.l. Pray On (2009) en Bird Called Angola (2010). Alle nummers zijn geschreven door de groep.

Het album The Delta Saints is één grote treinreis door het zompige Zuiden van de Verenigde Staten. Meteen na de eerste tikken van drummer Ben Azzi en de gitaar van Dylan Fitch komt de trein op gang als de harmonica van Greg Hommert de bluestrein het station uit laat daveren. Ben Ringel trekt meteen zijn scheur open en als David Supica zijn bas er tegen aan gooit in A Bird Called Angola is het hek van de dam. De trein davert door in Good in White en Company Of Thieves. Ben Ringel is niet alleen een uitstekende zanger die soms doet denken aan Johnny Winter maar in Steppin’ laat hij horen ook de dobro te beheersen. In Momma  mindert de trein even wat vaart maar loeit de harmonica van Hommert en is de sfeer van de Delta volop aanwezig. Er wordt vervolgens weer een schep kolen op het vuur gegooid en in Voodoo Walk wordt de snelheid weer opgevoerd. Callin’ Me Home is een broeierig nummer waarin Ben Ringel zijn longen voor de zoveelste keer uit zijn lijf schreeuwt en in Swamp Groove gaat hij daarmee onverminderd voort. Bij het naderen van het eindstation wordt weer gas teruggenomen in3.000 Milesom met het toepasselijke Train Song dampend tot stilstand te komen.

The Delta Saints hebben een sterke cd gemaakt die met bijna drie kwartier veel te kort duurt. De jonge band uit Nashville maakt op dit album een daverende rondreis met swamp rock, blues, funk en southern rock die herinneringen oproept aan Johnny Winter, Jimi Hendrix, Led Zeppelin en The Allman Brothers. Een concert van deze jonge honden lijkt mij trouwens helemaal een spektakel, want ik denk dat de band live nog beter tot zijn recht komt.
De cd The Delta Saints is kortom een aanrader van de bovenste plank die het verdient keihard gedraaid te worden.

Tracks:

 1. A bird calledAngola
 2. Good in white
 3. Company of thieves
 4. Steppin’
 5. Momma
 6. Pray on
 7. Voodoo walk
 8. Callin’ me home
 9. Swamp groove
 10. 3.000 Miles
 11. Train song

Website: www.thedeltasaints.com

 


Ook op Blues Magazine ...