The Delines – The Imperial
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: El Cortez Records
Releasedatum: 11 januari 2019

Tekst: Peter Marinus

Het geluid van The Delines uit Portland, OR, wordt omschreven als “retro country soul” en daar is, wat mij betreft, geen woord van gelogen! De tien nummers op dit tweede album zitten namelijk boordevol soul en met name de pedal steel gitaar zorgt voor het countrygeluid.
Op één nummer na staan er allemaal ballads op het album maar dat is totaal geen nadeel. Allemaal hebben ze een zeer intiem, desolaat en soulvol geluid en daardoor overtuigen ze stuk voor stuk.

Zangeres Amy Boone was in het verleden al te horen op albums van The Gourds, Jello Biafra & Mojo Nixon en Damon Bramblett terwijl Willy Vlautin (gitaar), Freddy Trujillo (bas) en Sean Oldham (drums) deel uitmaakten van de band Richmond Fontaine. Aangevuld met Cory Gray (keyboards, trompet) en Tucker Jackson (pedal steelgitaar) vormen zij dus theDelines.

Nogmaals gezegd, er is dus plenty soul te vinden op dit album. Zoals in de opener Cheer Up Charley, een nummer met een “Midnight Train To Georgia”-achtige sfeer waarin de country invloeden vooral uit de pedal steelgitaar komen. Amy heeft een ontspannen soulvol stemgeluid. The Imperial is nog zo’n ingehouden soulballad met een heerlijk romig klinkende elektrische piano. Een prima zwevend nummer dat de term “country soul” weer alle eer aandoet.
Where Are You Sonny? Is een ballad, die trilt van de ingehouden spanning met een zacht huilende pedal steel, soulorgel en soulvolle trompet. De ballad Let’s Be Us Again heeft veel van de soulklassieker “A Change Is Gonna Come” met de zachte soulvolle stem van Amy als de belangrijkste factor. He Don’t Burn For Me zit in dezelfde soulcategorie.
Roll Back My Life is een uiterst desolaat klinkend duet tussen de zang van Amy en de stemmige piano van Cory Gray,. In het mid-tempo Eddie & Polly gaat het tempo ietsjes omhoog. Een liefdevolle en sprankelende lovestory met omfloerste zang en zacht twangende gitaar.
Holly The Hustle is daarna weer een ballad, breekbaar voortschuifelend en uiterst functioneel instrumentaal ingekleurd met bluesy gitaarscheuten. Het geluid van de ballad That Old Haunted Place deed mij aan het desolate geluid van Chris Isaaks’ “Blue Hotel” denken.
Het album wordt zeer indrukwekkend afgesloten met de pianoballad Waiting On The Blue met zijn overweldigende soundscapes.

Het tweede album van The Delines is het bewijs dat een album vol ballads wel degelijk zeer indrukwekkend kan zijn. Vooral als er zo’n prima mix van soul en country in te horen is!


Tracklist:
01. Cheer Up Charley
02. The Imperial
03. Where Are You Sonny?
04. Let’s Be Us Again
05. Roll Back My Life
06. Eddie & Polly
07. Holly The Hustle
08. That Old Haunted House
09. He Don’t Burn For Me
10. Waiting On The Blue

Website: The Delines

Tour:
27.04 – Muziekpodium Bakkeveen, Bakkeveen
28.04 – Theater Janushoff, Wageningen
30.04 – Acoustic Valley, Den haag
01.05 – Kantine Walhalla, Rotterdam
02.05 – `t Beest, Goes
03.05 – De Amer, Amen
06.05 – Meneer Frits, Eindhoven
07.05 – TivoliVredenburg, Utrecht
09.05 – Paradiso Noord, Amsterdam