The Cotton Toe Three – Weston Blues
Format: Digital / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 6 april 2018

Tekst: Peter Marinus

Als je Bandcamp regelmatig bezoekt heb je grote kans dat je daar Mike “Cotton Toe” Scrivens bent tegen gekomen want hij brengt met grote regelmaat nieuwe releases uit. Zowel solo als hier met zijn The Cotton Toe Three, die naast Mike (zang en gitaar) bestaat uit Jay Chaffee (contrabas) en Washboard Dave (percussie en accordeon).
Het geluid van dit trio zou je het beste kunnen vergelijken met het geluid van een getalenteerde straatmuzikanten band. Het is mij regelmatig overkomen, dat ik blij verrast bleef staan bij een straatmuzikant/band. Verrast door de kwaliteit van de betreffende artiest(en).
Dat zelfde gevoel krijg ik bij het beluisteren van dit album. Hun geluid is akoestisch, bluesy en ontdaan van alle franje. Alleen al door het feit dat er hier geen echt drumstel maar wel allerhande percussie voor het ritme zorgt, maakt de muziek op dit album gelijk al een stuk intiemer.

Zo klinkt hun versie van When The Levee Breaks (geschreven door Kansas Joe McCoy en Memphis Minnie) lekker loom en intiem met zacht tikkende percussie, warme bas en snerpende akoestische gitaar. Dat is wel weer even heel andere koek dan de powerversie die ooit door Led Zeppelin werd opgenomen. In het al even intieme Marigold wordt de contrabas met de strijkstok bespeeld. Even voor alle duidelijkheid, het gaat hier dus niet om een cover van de Nirvana song! Nu we het toch over Nirvana hebben…het geluid en de intimiteit van dit album deed mij vaak denken aan Nirvana’s Unplugged album. En Nirvana komt weer terug in de cover van Lead Belly’s In The Pines. En dat nummer werd ook door Nirvana gecoverd. Mike en zijn mannen maken hier een intense uitvoering van.
In A Ticket Home wordt de boogie teruggebracht tot de kale essentie met rauw zwiepende gitaar, pompende bas en kletterende percussie. De accordeon komt erbij in Weston Blues. Een instrumentaal nummer waarin de swingende accordeon het nummer een zydeco geluid geeft. De andere instrumental op dit album, Creeks Run Dry, overtuigt minder. Er gebeurt simpelweg te weinig in dit nummer om het boeiend te houden.
Tot slot staan er nog twee opnames voor een radioshow op het album. Het desolate Lord I’m Tired en een cover van het Son House nummer Grinnin’ In Your Face.

Dit album van The Cotton Toe Three zou best wel eens in de smaak kunnen vallen bij mensen, die bijvoorbeeld het geluid van Rainer Ptacek (Rainer & Das Combo) weten te waarderen.


Tracklist:
01. When The Levee Breaks
02. Marigold
03. Creeks Run Dry
04. In The Pines
05. A Ticket Home
06. Weston Blues
07. Lord I’m Tired (live on WRFZ. 106.3 fm)
08. Grinnin’ In Your Face (live on WRFZ. 106.3 fm)

Website: The Cotton Toe Three