The Cornbread Project – Catawampus
Format: CD / Label: Straight Shooter Records
Releasedatum: 24 april 2019

Tekst: Martin van der Velde

Iedere keer weer opnieuw weet Peter Nande met een verrassend project op de proppen te komen. Deze uit Denemarken afkomstige zanger mondharmonicaspeler zijn we in het verleden al tegen gekomen als lid van Lothar & Nande, Blues Jamboree, een Scandinavisch blues collectief dat twee albums op zijn naam heeft staan en zijn samenwerking met onder andere Big Creek Slim. Maar ook onder eigen naam heeft Peter Nande het nodige materiaal uitgebracht, meest in het oog springend zijn dat de verschillende California Sessions uitgaves met illustere gastmuzikanten als James Harman en Junior Watson en Carl Sonny Leyland om er maar een paar te noemen.

Nu heeft hij zijn krachten gebundeld met Laust Krudtmeijer Nielsen in The Cornbread Project. Een opmerkelijk project kun je wel stellen, de beide heren kondigen hun project op de volgende wijze aan: “The Blues, as you have never heard them before”, dat maakt ons uiteraard zeer nieuwsgierig. De eerste uitgave is ondertussen een feit, voor Catawampus, wat niets anders betekend dan woest, denkbeeldig wilde beest / the bogeyman hebben beiden heren een aantal gastvocalisten tot hun beschikking, die één dan wel twee nummers inzingen.
Big Creek Slim trapt af met John Lee Hooker’s Hobo Blues en staat daarnaast voor On My Way aan de lat. Moderne beats rollen uit de speaker maar niet op een overheersende manier. Nee, Peter Nande en Laust Krudtmeijer Nielsen weten in alle gevallen de authenticiteit van het nummer te behouden en voegen slechts zeer gedoseerd moderne technieken in de vorm van beats, loops en samples op geraffineerde wijze aan het geheel toe.
Sahra da Silva neemt Rollin’ and Tumlin` en Change My Ways voor haar rekening. Met haar warme stem en jazzy begeleiding weet ze Rollin’ and Tumblin` een heel andere wending te geven. Een andere gast van formaat is James Harman. Hij is altijd bereid om zijn vriend Peter Nande een dienst te bewijzen en is zeker niet vies van een experiment, zijn bijdrages You Got To Choose en Grandma Lurleen’s Recipe lijken hem dan ook op het lijf geschreven.
Big Joe Louis neemt My Little Machine voor zijn rekening en de Ier Richard Farrell weet een overtuigende uitvoering van Autumn Shakedown neer te zetten. De warme donkere stem van Troels Jensen komt geweldig tot zijn recht in Kokomo Blues en wat te denken van Mannish Boy gezongen door Mud Morganfield, die met een verrassende gitaarlijn wordt gespeeld en zeer smaakvol van beats wordt voorzien.
De geschiedenis lijkt zich te herhalen, waar in de jaren zestig Howlin Wolf en Muddy Waters al hun experimentele albums ‘The Howlin Wolf Album’, met de subtitel ‘This is Howlin’ Wolf’s New Album’. He doesn’t like it. He didn’t like his electric guitar at first either, en ‘Electric Mud’ en ‘After The Rain’ uitgaven, daar presenteren Peter Nande en Laust Krudtmeijer Nielsen met het uitgeven van ‘Catawampus’ hun hedendaagse kijk op blues door op experimentele en innovatieve wijze ermee aan de slag te gaan.

Hoewel ik in eerste instantie sceptisch was moet ik zeggen dat ik bij het horen van de eerste tonen al volledig om was, ‘Catawampus’ is een meer dan geslaagd project!  Peter Nande heeft met de uitgave van ‘Catawampus’ weer een ijzersterke release aan de catalogus van zijn Straight Shooter record label toegevoegd. Petje af!!


Tracks:
01. Hobo Blues
02. Rollin’ And Tumblin’
03. You Got To Choose
04. On My Way
05. My Little Machine
06. Autumn Shakedown
07. Kokomo Blues
08. Mannish Boy
09. Change My Ways
10. Grandma Lurleen’s Recipe

Website: The Cornbread Project


Ook op Blues Magazine ...