The Conspiracy – Dream World
Format: Vinyl single / Label: Munster Records
Releasedatum: 1 maart 2019

Tekst: Peter Marinus

Soms is het ongelooflijk dat bepaalde opnames jarenlang onontdekt ergens op een stoffige plank hebben liggen verstoffen. Zoals deze twee nummers van de Amerikaanse band The Conspiracy.
Een band uit Mount Pleasant, Michigan, die werd opgericht als The Allusions, nog even van naam veranderde in Nino & The Nomads, om uiteindelijk als The Conspiracy te eindigen.

Dat de band het nodige talent had, werd wel bewezen in 1967, toen de band doordrong tot de finale van de Battle Of The Bands en die finale ook nog eens won. De hoofdprijs bestond uit een aantal optredens en een PA systeem.

In een studio in Grand Rapids werden in 1968 twee nummers opgenomen, die bedoeld waren voor een single. Jammer genoeg werd de band niet door een label opgepikt waardoor de band teleurgesteld in 1969 uiteenviel.
De opnames bleven tot in 2018 ergens op een plank liggen maar zijn nu, dankzij het Munster label, op een ouderwetse vinyl-single verkrijgbaar.

De A-kant van die single, Dream World, opent met aan Vanilla Fudge/Iron Butterfly-achtige orgelklanken en ontwikkelt zich tot een swingende garagerocker met een drive, die bij vlagen aan Iron Butterfly’s “In-A-Gadda-Da-Vida” doet denken maar eveneens aan de soulvolle swing van een band als The Young Rascals. Compleet met snijdend harde gitaarriffs, een pompend orgel en een funky ritmesectie. Een klasse nummer waarvan je je afvraagt waarom dit in hemelsnaam ooit door al die labels geweigerd werd. Let trouwens ook eens op het psychedelische pastorale eind van het nummer!
In WithYou, op de B-kant van de single, zit een meer soulvolle swing met prima meerstemmige zang. Een melodieus garage popnummer met een wederom belangrijke rol voor het soulorgel maar ook genoeg ruimte voor gemeen snijdend gitaarwerk. Alleen wel wat jammer van het wat abrupte eind!

Een prima initiatief van het Munster label om deze garagerock parel uit de vergetelheid te onttrekken!


Tracks:
01. Dream World
02. With You

Website: Munster Records

 


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.