Foto Recensie: The Cash Box Kings - Hail To The Kings!

The Cash Box Kings – Hail To The Kings!
Format: CD – Digital / Label: Alligator Records
Releasedatum: 17 mei 2019

Tekst: Peter Marinus

De mannen van The Cash Box Kings uit Chicago vertegenwoordigen een behoorlijk brok blues ervaring.

Joe Nosek (harmonica, zang) speelde bij artiesten als Luther Allison, Clyde Stubblefield en Casey Jones, Kenny “Beedy Eyes” Smith (gitaar) bij o.a. Muddy Waters, Pinetop Perkins en Billy Boy Arnold, Billy Flynn (gitaar) o.a. bij Billy Boy Arnold, John Brim en Snooky Pryor. Naast deze mannen bestaat de band uit zanger Oscar Wilson, drummer Derek Hendrickson en bassist John W. Laurer.

Op hun negende album is deze ervaring dan ook goed te horen. Met het grootste gemak brengen ze ouderwetse Chicago blues en Delta blues. En ze hebben ook nog een prima gevoel voor humor en zijn af en toe ook behoorlijk maatschappij kritisch.

Het album opent met de vertrouwde bluesklanken van Ain’t No Fun (When The Rabbit Got The Gun), een lekker lome shuffle met hard priemend gitaarwerk, hard huilende harmonica en de krachtige soulvolle stem van Oscar Wilson. Ook is er volop ruimte voor de swingende piano van gast Lee Kenehira. Shemekia Copeland is te gast in The Wine Talkin’ waarin ze een hilarisch duet zingt met Oscar in een weer zo’n lome shuffle met een ongenadig hard loeiende harmonica.
De shuffle Take Anything You Can klinkt haast funky en het is weer de loeiende harmonica die de show steelt. Smoked Joint Blues is een rauwe Chicago blues die teruggebracht is tot de kale essentie, vol met prikkend gitaarwerk en een schroeiende harmonica.
Back Off is daarna een luchtige swinger met een feestelijk pompende en gierende harmonica. Een onweerstaanbaar nummer, dat gezongen wordt door Joe Nosek. De cover van Jimmy Reed’s I’m The Man Down There klinkt broeierig met een vrij hoog “Hi Heel Sneakers” gehalte.
Poison In My Whiskey is een hartverscheurende slowblues, compleet met een hard huilende harmonica en een wah-wah gitaar! De Bo Diddley beat wordt ingezet in Joe, You Ain’t From Chicago. Een hilarische meebruller waarin de harmonica vrolijk mee brult.
In de luie funky blues Bluesman Next Door is Oscar Wilson behoorlijk fel. Hij legt fijntjes uit dat de blues niet in de UK geboren is in het begin van de jaren ’60 maar op de plantages tijdens de dagen van de slavernij. En wat dacht je van de volgende tekst:” When I’m singing up on stage they say that I’m the tops but if they saw me in their neighbourhood, man, they’d probably call the cops”!
Ook in de krachtige bluesrocker Jon Burge Blues is Oscar behoorlijk scherp. Dit nummer gaat over Jon Burge, een foute politeagent uit Chicago die menige verdachte martelde om maar een bekentenis los te krijgen. En dat allemaal verpakt in een stevige “Satisfaction”-achtig nummer. Hunchin’ On My Baby is dan weer een landerig swingende shuffle a la “Got My Mojo Workin’”.
Na de lome cover van Mercy Dee Walton’s Sugar Daddy wordt het album feestelijk afegsloten met The Wrong Number, een bluesswinger in de beste Louis Jordan stijl.

De Cash Box Kings bewijzen nogmaals dat zij tot de top van de hedendaagse bluesscene gerekend mogen worden. Aanrader!


Tracklist:
01. Ain’t No Fun (When The Rabbit Got The Gun)
02. The Wine Talkin’
03. Take Anything You Can
04. Smoked Joint Blues
05. Back Off
06. I’m The Man Down There
07. Poison In My Whiskey
08. Joe, You Ain’t From Chicago
09. Bluesman Next Door
10. Hunchin’ On My Baby
11. Jon Burge Blues
12. Sugar Daddy
13. The Wrong Number

Website: The Cash Box Kings


Ook op Blues Magazine ...