The Budos Band – V
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Daptone Records
Releasedatum: 12 april 2019

Tekst: Peter Marinus

Met The Budos Band uit New York hebben we te maken met een instrumentale funky band, die inmiddels aan haar vijfde album toe is. Anders dan de meeste funky instrumentale bands ligt de nadruk bij The Budos Band niet op de funk. De band is meer gericht op het mengen van funky klanken met stijlen als Afro jazz, surf en experimentele jazz a la Sun Ra of The Art Ensemble Of Chicago. En dat leidt tot een geheel eigen geluid.

De band bestaat uit Brian Profilio (drums), Daniel Foder (bas), Thomas Brenneck (gitaar), Mike Deller (orgel), Jared Tankel (baritonsax), Andrew Greene (trompet), Dame Rodriguez (percussie), Rob Lambardo (percussie) en John Carbonella Jr. (percussie.

Ze openen hun nieuwe album met Old Engine Oil. Een behoorlijk rauw klinkende groover, met name door de rauw klinkende gitaar, die er “Whole Lotta Love”-achtige riffs uitknalt. De blazers zorgen hier voor een spetterend Afrikaans geluid. In The Enchanter zit het geluid van de dreigende 70’s actiefilms. De gitaar van Thomas Brenneck klinkt Link Wray-achtig rauw, vermengd met de Afrojazz klanken van de blazers.
Het Afrikaanse geluid wordt in Spider Web Pt. 1 vooral veroorzaakt door de swingende percussie en de blazers terwijl de gitaar, bas en drums het rockgedeelte voor hun rekening nemen. Peak Of Eternal Night is een dreigende instrumental met donker galmend gitaarwerk en jazzy geluiden a la Sun Ra, die op zijn beurt weer vermengd wordt met spannende Blaxploitation geluiden. Een uiterst diep zoemende bas helpt de funky grooves van Ghost Talk op weg. Een nummer met scherp gitaarwerk en swingende Afrojazz blazers plus een experimenteel freakend vervormd orgel.
Datzelfde orgel klinkt in het intro van Arcane Rambler als een zwalkende spacey instrument waarna er ruimte is voor een warm groovend nummer vol klaterende percussie, spacey gekte, fris schetterende blazers en stug doorraggende hitaar.
Ook Maelstrom begint met een zwabberend orgel en gaat als een vet fuzzende funkinstrumental door. Veil Of Shadows klinkt in eerste instantie alsof er een surfnummer door Kraftwerk gespeeld wordt met een Afrikaanse blazerssectie als gasten.
Na de korte “thriller grooves” van Rumble From The Void wordt het album afgesloten door Valley Of The Damned waarin je in eerste instantie beslopen wordt door donkere dreigende geluiden met een diep zoemende bas, statige blazers en snerpende en twangende surfgitaar. Langzaam bereikt dit nummer uiteindelijk een orgastische spacey climax.

The Budos Band bewijst met hun niewe album, dat zij een swingende maar zeer zeker ook zeer avontuurlijke band is.


Tracklist:
01. Old Engine Oil
02. The Enchanter
03. Spider Web Pt. 1
04. Peak Of Eternal Night
05. Ghost Talk
06. Arcane Rambler
07. Maelstrom
08. Veil Of Shadows
09. Rumble From The Void
10. Valley Of The Damned

Website: The Budos Band


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.