Recensie: The Brinklz – How Do You Like My Hairdo?

The Brinklz – How Do You Like My Hairdo?
Format: CD / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 12 maart 2017

 Tekst: Martin van der Velde

Gitarist Richard Vrieze uit Assen liep al een tijdje rond met de gedachte om een bluesband op te richten. Per toeval stuit hij op zanger mondharmonicaspeler Harm Brinksma en na een avondje samen musiceren vinden de heren elkaar al snel in hun gezamenlijke liefde voor de blues en zo is de eerste stap naar een nieuwe band, die eerst als Alert State Blues hun opwachting zal gaan maken, maar al na korte tijd wordt omgedoopt tot The Brinklz snel gemaakt. Na enkele wisselingen in de ritmesectie wordt in bassist Alfred Velthuis en drummer Hannes Langkamp de juiste bezetting gevonden en gaat de band definitief van start. Frontman Harm Brinksma (Assen 1950) schaft in 1965 zijn eerste mondharmonica aan en staat vervolgens in 1968 voor het eerst op het podium om zijn muzikale kunsten te vertonen. Met zijn rock band Pepperone oogst Harm Brinksma landelijk succes. In 1984 verschijnt een track van deze band op de verzamel LP ‘Popas’, een uitgave van de gelijknamige Pop Stichting uit Assen waarvoor Brinksma ook enige tijd actief is. Met zijn succesvolle band de Brinkels Boogie Band, die hij in 1985 heeft opgericht grijpt hij volkomen terug naar blues en aanverwante stijlen. Deze landelijk actieve band schopt het zelfs tot optredens in Polen. Met de zangeres Phaedra neemt de Brinkels Boogie Band de LP ‘Up Against The Wall’, die op het Tough Records label verschijnt in 1987 op. De cd Hoezo ‘Onneuze’ van Rappe Willem Homan, die in 1992 uitkomt kent ook aantal bijdrages van de Brinkels Boogie Band. De band ondergaat vele bezettingswisselingen en Harm Brinksma besluit in 1995 met deze formatie te stoppen. Diverse kleine projecten volgen, waaronder Little Harm, Le Blues Encore en de Harry G. Band. Niet alleen op muzikaal gebied staat Brinksma in de belangstelling, zijn politiek gerichte acties als suiker in de tanks van de Johan Willem Friso kazerne in Assen gooien en zijn verhangingsactie aan een balustrade in de oude vergaderzaal van de Tweede Kamer tijdens een debat over het Koninklijk Huis halen in het begin van de zeventiger jaren de landelijke pers. Ook drummer Hannes Langkamp heeft een behoorlijke staat van dienst. Met bassist Gino Jansen verlaat hij  in 1986 de bekende band Fox The Fox om samen de ritmesectie te gaan vormen van de Muskee Gang en later Muskee, de fameuze band van de legendarische Drentsche zanger Harry Muskee. Wanneer Muskee weer zijn band Cuby and the Blizzards gaat her-formeren stapt Hannes Langkamp over naar de succesvolle Groningse band Lefthand Freddy, een formatie rond zanger gitarist Fred Reining. Nu vormt Langkamp met Alfred Velthuis de ritmesectie van The Brinklz, een band die na hun eigen zeggen de blues niet te nauw wil nemen en daarom naast, naar eigen hand gezette opgepoetste juweeltjes van helden als Little Walter, Muddy Waters en Otis Rush sfeervolle uitstapjes maakt naar Latin, Country en Soul zonder het bluesgevoel geweld aan te doen.

Met ‘How Do You Like My Hairdo?’ verschijnt het debuut album van deze band. Behangen met een hamer en sikkel afbeelding op de cover en op de achterzijde van de hoes een Brinksma met een paddenstoelenwolkkapsel toont aan dat hij nog immer zijn zorgen over politiek met ons wil delen. Zijn bezorgdheid spreekt hij ook uit op de eerste track van het album, Horrow Show. Een nummer van eigen hand dat is opgebouwd op een boogie ritme en laat horen dat Harm Brinksma nog steeds over een krachtig stemgeluid beschikt en dat zijn mondharmonicaspel nog niets aan kracht heeft ingeboet. Ook de titel track How Do You Like My Hairdo?, die stevig klinkt en waarin Vrieze en Brinksma fraaie gelijk opgaande gitaar en mondharmonica riffs spelen is van eigen hand. Walter Jacobs Temperature, waarin Richard Vrieze ruimte krijgt voor fraai solo werk wordt volledig naar eigen hand gezet. Onheilspellende gitaarklanken typeren het wederom door Brinksma geschreven uptempo nummer Killing Snakes, die een stevige en krachtige uitvoering kent en lekker de speakers uit dendert. Tijd voor een klassieker, Roy Hawkins` The Thrill Is Gone, een track die uiteraard iedereen kent van B.B. King en nu een Brinklz bewerking heeft ondergaan, iets wat ook geldt voor de uitvoering van Willie Dixon’s Jump Sister Bessie, die in een fraai Creedence Clearwater Revival soundje is gedompeld. Zuid Amerikaanse klanken domineren in het van Walter Jacobs gecoverde Up The Line, een track die weer volledig door de band naar eigen hand is gezet met uitstekend steady drumwerk van Hannes Langkamp en waarin zelfs ruimste is voor solistische riffs van de groovende Alfred Velthuis die samen voor een solide bodem zorgen op dit album. Na zeven tracks zijn we al bij het eind van How Do You Like My Hairdo?’, een prima debuut van twee door de wol geverfde veteranen, die een veelbelovende samenwerking zijn aangegaan met twee talentvolle relatieve nieuwkomers.

Zondag 12 maart presenteert de band vanaf 15.00 de nieuwe cd aan het publiek in het kloppend hart van de Nederblues, cafe Hofsteenge te Grolloo. Tijdens deze gratis toegankelijke cd presentatie verzorgen Fred Reining en Ruben Hoeke ieder een gastoptreden en hoopt de band samen tot een apotheose te komen…

Tracks:
01. Horror Show
02. How Do You Like My Hairdo?
03. Temperature
04. Killing Snakes
05. The Thrill Is Gone
06. Jump Sister Bessie
07. Up The Line

Website: https://nl-nl.facebook.com/The-Brinklz-Bluesband-1542494462666173/

6 maart 2017|Categories: Recensies|Tags: |2 Comments

2 Reacties

  1. Richard Broersma 21 april 2017 om 20:14 - Antwoorden

    Wat een leuk stukje.

  2. Bodil 21 juni 2017 om 23:37 - Antwoorden

    Leuke recensie!

We horen graag je mening! Voeg reactie toe