The Bonnevilles – Arrow Pierce My Heart

The Bonnevilles – Arrow Pierce My Heart
Format: CD-LP-Download / Label: Alive Naturalsound Records
Releasedatum: 15 april 2016

Tekst: Jan Hogenberg

Het onafhankelijke punk, rock, blues en garage label Alive Naturalsound Records doet goede zaken sinds het bestaan van 1994 voor liefhebbers van het alternatieve scherpe randje. Opgericht door Patrick Boissel in Los Angeles, Californië. Bands als The Black Keys hebben via dit label een weg gevonden richting het grote publiek, maar ook de meer underground bands als Radio Moscow, Left Lane Cruiser en Hollis Brown maken enkel en alleen gebruik van de live opname techniek waar dit label in uitblinkt. Niks geen gedoe met allerlei studio trucjes, alles in één keer live op de plaat slingeren. Zo hoort het. Waar Alive Records ook een scherp oog voor heeft zijn de bands die slechts bestaan uit gitaar en drums.

Zo ook met het derde studioalbum ‘Arrow Pierce My Heart’ van de band The Bonnevilles uit Lurgan, Noord-Ierland. Het duo is een van de meeste beloofde alternatieve bluesbands van Europa en heeft hiervoor twee studioalbums uitgebracht bij het thuislabel Motor Sounds Records. The Bonnevilles bestaan dan ook enkel uit zanger en gitarist Andrew McGibbon Jr en Chris McMullan op drums. Met deze beperkte bezetting toch in staat zijn een zeer gevarieerd album neer te zetten vol garage-punk blues vind ik persoonlijk een topprestatie. Waar de gemiddelde band zijn leegte in de muziek volpropt met orgels en overige toeters en bellen volstaat deze muziek van The Bonnevilles gelijk aan een volledig orkest. Pure wilskracht en vol passie rammen de mannen de snaren en drumvellen van hun instrumenten. Fantastisch gruizig gitaargeweld en met volle overtuiging ingezongen begeleidt op snoeihard drumwerk.

Deze muziek werkt alleen in een klein zaaltje boven in Paradiso of gelijkwaardig waar je de zweetdruppels van de mannen letterlijk kan opvangen. Of als je alleen thuis bent en eindelijk die volume knop weer eens mag opendraaien. Een ding staat vast, allemaal kom je met piepende oren en nekpijn van het headbangen thuis. Let wel, de avond zal niet enkel uit knallende rock bestaan maar ook met zeer goed doordachte folk-blues ballads. Zo had het laatste nummer Who Do I Have To Kill To Get Out Of Here? de perfecte nieuwe James Bond soundtrack kunnen worden. Over variatie gesproken…

Het album ‘Arrow Pierce My Heart’ kun je keer op keer beluisteren. De ene keer luister je zeer actief naar de wijze van gitaarspelen dan weer naar de zang of naar opdrijvende drumwerk. Alle nummers zijn zeer uitgekiend. Spannende opbouw tot een grootse achtervolgings- rit of dreigende storm over het Ierse landschap. Heerlijk!!

Helaas dit jaar nergens op Nederlandse bodem terug te vinden of we moeten naar Ierland of Engeland op vakantie willen. Wie weet wat deze recensie brengt? Tot die tijd maar de volledige discografie tot mijn bezit zien te krijgen.

Tracks:
01. No Law In Lurgan
02. My Dark Heart
03. The Whiskey Lingers
04. The Electric Company
05. Arrow Pierce My Heart
06. Eggs And Bread
07. I Dreamt Of The Dead
08. I’ve Come Too Far For Love To Die
09. Erotica Laguna Lurgana
10. The Man With The X Shaped Scar On His Cheek
11. Those Little Lies
12. Learning To Cope
13. Why Do I Have To Kill To Get Out Of Here?

Website: The Bonnevilles


Ook op Blues Magazine ...