The Bluescure – Nerve Syrup
Format: CD – Digital / Label: Continental Record Services
Releasedatum: 5 februari 2019

Tekst: Peter Marinus

Kijkend naar de tracklist van het album van The Bluescure bekruipt mij al een “gevoel”. Er staat een groot aantal covers op het album, die toch wel erg vaak gecoverd zijn. Het risico ontstaat dan dat je met een wat “uitgekauwde” cover te maken krijgt.
Als ik dan naar de bezetting van de band kijk zie ik daar toch wel wat doorgewinterde muzikanten. BJ Baartmans (gitaar), Frits Luppes (gitaar), Djoly Jansen (zang), Perry van den Berg (zang, saxofoon), Ted Basten (drums) en Ton Jansen (bas).

Luisterend naar het album lijkt het bedoeld is voor een theater toer. Een toer waarbij het publiek eens kennis kan maken met wat bekende bluesnummers, die natuurlijk niet te rauw mogen klinken. Het is tenslotte een theater!
En dat is nou precies het euvel van dit album. Speltechnisch valt er vrijwel niets op aan te merken. Sterker nog, het gitaarspel van de beide gitaristen is uitmuntend! Je blijft echter wachten op dat vonkje, dat normaal gesproken wel tevoorschijn komt en overspringt.

Geopend wordt met het alom bekende Further Up On The Road, dat hier een wat jazzier versie krijgt. Het stemgeluid van Djoly Jansen is zuiver en krachtig maar mist het rauwe randje dat bij bluesmuziek toch wel noodzakelijk is. Beide gitaristen geven deze cover nog enigszins een eigen draai.
Ook The Breeze van J.J. Cale is een nummer dat (te) vaak gecoverd is. Ondanks het prima gitaarwerk wil deze slaperige versie maar niet overtuigen. Apart is de keuze voor het Brainbox nummer Woman’s Gone. Ook wel dapper! Djoly’s stem kan natuurlijk niet vergeleken worden met het karakteristieke stemgeluid van Kaz Lux.
In de cover van het Sonny Landreth nummer Congo Square hoor je zowel Djoly als Perry op de zang. Deze cover wiegt soepeltjes door maar heeft nergens de pittige rauwheid van het origineel. Ondanks die fraaie slidegitaar! Joly’s zang komt beter uit in de vrij exacte cover van het Rory Block nummer Lovin’ Whiskey.
De van origine vrij uitbundige swinger Hey Bartender van Floyd Dixon wordt op dit album teruggebracht tot een gecultiveerd theaterbluesnummer waar alle rauwe randjes vakkundig van zijn afgeslepen. Dat geldt trouwens ook voor de cover van Buddy Johnson’s Obdacious waarin de brullende saxofoon van Perry er gelukkig voor zorgt dat het nummer niet te veel richting The Manhattan Transfer afdrijft.
Het rauwe slidegitaar spel zorgt in de versie van de gospel traditional Get Right Church voor enige rauwheid. De zang heeft jammer genoeg niet genoeg intensiteit om een geloofwaardige gospel te laten horen.
Deze band zal het waarschijnlijk in de theaters goed doen.


Tracklist:
01. Further Up On The Road
02.The Breeze
03. Woman’s Gone
04. Congo Square
05. Lovin’ Whiskey
06. Hey Bartender
07. Obdacious
08. Get Right Church
09. Baby What You Want Me To Do
10. What I’d Say

Website: www.facebook.com/thebluescure


Ook op Blues Magazine ...