Foto Recensie : The blues according to Harry Muskee

The blues according to Harry Muskee

Formaat : 6 CD Box !
Various Artists
Label : Universal Music
Release : Oktober 2010
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst : Peter Struijk

Een prachtig overzicht van een groot gedeelte van de blues geschiedenis.
Samengesteld door Harry Muskee.
6 cd’s vol met blues uit de Verenigde Staten en Engeland.
Met bijna 100 jaar aan blues historie kan je kennis maken met de “pre-war”en “post-war”blues, de Britse blues en natuurlijk de huidige generatie.

Cd 1 bestaat uit opnames voor de gevorderde blues luisteraar. In die tijd waren de opname mogelijkheden nog primitief en moet je dus zo nu en dan door het gekraak en ruis heen luisteren. Als je daar mee kan leven is cd 1 wat mij betreft gelijk het juweeltje.
Blind Willie McTell, Son House, Robert Johnson, Charley Patton, Skip James enz.
Allemaal grondleggers van de hedendaagse blues die eigenlijk al in je verzameling zouden moeten zitten.

Cd 2 & 3 bevatten het naoorlogse materiaal en met name de Chicago blues.
Big Mama Thorton, Arthur “Big Boy”Crudup (je weet wel, van die hitjes die die vetkuif uit Memphis had) Elmore James, Little Walter, Sonny Boy, Muddy en de Wolf. Vrijwel allemaal met niet de standaard tracks die je meestal op een verzamelaar ziet.
Dit geld overigens ook voor cd 4, waar de “nieuwe” lichting US blues cats op staan.
Het ruige werk van Stevie en Jeff Healey tot de meer akoestische klanken van Eric Bibb, Rory Block en T-Model Ford.

5 & 6 zijn de schijfjes met het Britse werk, wat zeer belangrijk is geweest voor de blues van heden den dagen. Mensen als Clapton en The Stones (die laatste ontbreekt op deze box vanwege de rechten) hebben in die tijd de blues weer populair weten te maken, waardoor ook de ouwe jongens zoals House, John Hurt en Bukka White weer over de gehele aardkloot rond trokken. Sommige daarvan waren zelfs geheel gestopt met spelen. (bedankt dus!)
De hoogte punten van deze 2 cd’s zijn wat mij betreft, “County Jail” van Alexis Korner, “Worried” Dream van “Fleetwood Mac” en “The Rolling Stone” van Duster Bennett.

Kortom een verzamel box met veel moois. Een mooi item om kennis te maken met The Blues. Vele onder ons zullen echter het meeste al in de kast hebben staan, maar geef het dan cadeau, je zult ze er een groot plezier mee doen!

Luister tip!
Draai de cd’s van 6 naar 1, dan wordt het alleen maar mooier en mooier!


Ook op Blues Magazine ...